Noord-Brabant
Kind & Natuur
vrijdag06nov2020

Voedselbosjes op Brabantse schoolpleinen

Eerste educatieve Voedselbosje van Brabant een feit 

De primeur was voor de leerlingen van Kindcentrum de Vlinder in Geldrop. Met hulp van IVN Geldrop en IVN Brabant plantten de schoolkinderen ruim 80 bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers in het bosje van 30 vierkante meter. Hovenier Dolmans Landscaping heeft de voorbereidingen getroffen, waarbij zij de stenen die uit het schoolplein kwamen hebben hergebruikt als bankjes naast het bosje. Lees meer over dit eerste voedselbosje via de website van IVN Geldrop of kijk hieronder naar de vlog die door leerlingen Kadir en Wyatt gemaakt tijdens de plantdag. 

 

Educatie en beheer

Niet alleen het Voedselbosje wordt samen aangeplant, ook wordt er de komende tijd geleerd hoe planten verzorgd moeten worden, hoe je kunt oogsten uit het bosje en natuurlijk hoe je dit voedsel uiteindelijk moet bereiden. IVN heeft gastlessen, doe-kaarten en soortkaarten ontwikkeld waarmee scholen aan de slag kunnen. Bovendien worden buurtbewoners en ouders betrokken, zodat het Voedselbosje een ontmoetingsplek vormt en de sociale cohesie in de buurt versterkt.

Wil jij ook een Voedselbosje?

Dit is het eerste IVN Voedselbosje op een Brabants schoolplein en wordt mede mogelijk gemaakt door Jong Leren Eten Noord-Brabant. IVN werkt aan cofinanciering voor nog meer voedselbosjes op schoolpleinen in 2021. Wil je in 2021 als IVN-afdeling, buurt en/of school met IVN een Voedselbosje aanleggen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Groen, Gezond en Waterwijs om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en meld je initiatief alvast aan via onze website

Klik hier voor meer informatie over het landelijke programma IVN Voedselbosjes.

Excursies naar grote voedselbossen

Heb of ken jij een (groot) voedselbos dat open staat voor excursies voor deelnemende schoolklassen? Stuur een mailtje naar d.bosch@ivn.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.