Noord-Brabant
Overig
vrijdag13sep2019

Maatschappelijke diensttijd groene organisaties van start!

Zaterdag 7 september is de kick-off van de maatschappelijke diensttijd bij groene organisaties: Het Groen Traineeship. Tientallen jongeren tussen de 16 en 30 jaar hebben zich opgegeven en worden deze zaterdag gekoppeld aan verschillende projecten. Daar gaan zij een aantal maanden ongeveer 1 dag per week aan de slag. De maatschappelijke diensttijd is ingevoerd door het kabinet. Zij willen jongeren zo stimuleren iets te doen voor de samenleving en terwijl ze tegelijkertijd ervaringen opdoen.

Het Groen Traineeship

Een dorp biodiverser maken, een klimaatcursus ontwikkelen en geven of een multi-inzetbare bosadviseur worden. Er zijn in totaal 9 verschillende projecten waar de jongeren aan de slag kunnen. Het doel is om in anderhalf jaar 200 jongeren een plek te geven binnen een groene organisatie. Projectleider Ilja Beudel van IVN Natuureducatie: “Tijdens het traineeship krijgen deelnemers de ruimte om zich te ontplooien, een groen netwerk op te bouwen en bij te dragen aan een betere wereld. Het is een wisselwerking, ik weet zeker dat de organisaties op hun beurt juist kunnen leren van de frisse blik van jongeren.” Na afloop van hun traineeship ontvangen deelnemers een certificaat en een aanbevelingsbrief.

7 September

Op deze eerste landelijke dag komen zo’n 80 deelnemers bij elkaar. Ze maken kennis met hun projectgroep en kunnen workshops volgen over leiderschap, visueel werken en vloggen. Ook gaan ze teambuildingsopdrachten doen met hun groep en is er natuurlijk een afsluitend drankje. De dag start om 10.00 bij podium FLUOR in Amersfoort en duurt tot 16.00.

Initiatief

Het Groen Traineeship is een samenwerkingsverband tussen Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, LandschappenNL, Natuurmonumenten, VBNE, Milieudefensie en SoortenNL. Het initiatief geeft invulling aan de maatschappelijke diensttijd. Met de maatschappelijke diensttijd (MDT) investeert het kabinet in de talenten en inzet van jongeren die vrijwillig iets doen voor de samenleving. Het doel van deze investering is het versterken van de samenleving en jongeren in staat te stellen om maatschappelijke impact te hebben.