Noord-Brabant
IVN
woensdag20feb2019

Kinderen en buurtbewoners planten eerste Tiny Forest in Brabant in ‘s-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch, 18 februari – Zo’n 80 leerlingen van Kindcentrum de haren, Werkgroep Natuur op Noord, BTL, buurtbewoners en natuurorganisatie IVN hebben samen op 18 februari een Tiny Forest geplant in Haren, Donk en Reit. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Daarnaast is er een buitenlokaal waar de kinderen straks les krijgen over de Nederlandse natuur. De komende twee jaar worden nog eens drie Tiny Forests in ’s-Hertogenbosch gerealiseerd. 

Tiny Forest: minibos ter grootte van een tennisbaan

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. 

Samen met de wethouder onthulde Sem, leerling van de school, het infobord met de naam van het minibos: Harendonksplekske. Wethouder Van der Geld: “Een Tiny Forest helpt mee aan een beter klimaat in de buurt. Want bomen maken zuurstof, verminderen luchtvervuiling en zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen. Een Tiny Forest is belangrijk voor de wijk, haar bewoners en ook voor de natuur. Juist in de stad is het belangrijk dat we zorgen voor een fijne en gezonde leefomgeving. Samen met bewoners, kinderen en scholen uit de buurt.”

Honderd Tiny Forests in vier jaar

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het Tiny Forest Harendonksplekske is daarnaast mogelijk gemaakt door de gemeente ’s-Hertogenbosch, Werkgroep Natuur op Noord en de BBS Haren, Donk en Reit.