Noord-Brabant
Landschap
woensdag02dec2020

Jongeren maken Van Gogh zichtbaar in het Nationale Park

Foto Ad Smits
Jonge adviseurs geven hun blik op het landschap van de toekomst

160 Brabantse leerlingen van het d’Oultremontcollege in Drunen, het Jeroen Bosch College in ‘s-Hertogenbosch en het Christiaan Huygenscollege in Eindhoven gingen de uitdaging aan en vormden Jongeren Advies Bureaus met de opdracht om Van Gogh echt zichtbaar te maken in het nieuwe Van Gogh Nationaal Park. Tijdens dit proces zijn de jonge adviseurs in gesprek gegaan met experts uit het werkveld om hun ideeën te pitchen en verder aan te scherpen. De ideeën van de leerlingen waren divers, eigentijds en creatief Van een interactieve speeltuin tot een wandelroute-app, een Van Gogh Nationaal Park Lego-pakket en een stapstenen pad.

Of ze het leuk vonden? 
‘’Werken voor IVN was een super leuke ervaring’’ – leerlingen van het Jeroen Boschcollege.
‘’Wees open, net als de bloemen van Vincent van Gogh’’  – leerlingen van het Jeroen Boschcollege

Het winnende idee

Op 1 december vond het digitale eindevenement plaats, waarbij de leerlingen van het beste groepje per school de jury bestaande uit Jeroen Naaijkens (stuurgroep Van Gogh Nationaal Park), Anne van Kuijk (Provincie Noord-Brabant), Ronald Kramps (Provincie Noord-Brabant) en Jan Post (Oud-directeur Philips) en dagvoorzitter Wim Ruis (IVN Natuureducatie) moesten overtuigen van hun goede ideeën! 
Het idee van een Van Gogh fotospeurtocht, bedacht door de leerlingen van het Christiaan Huygenscollege kwam als winnaar uit de bus. Tijdens deze fotospeurtocht krijg je bewerkte foto’s in Van Gogh stijl te zien. Deze foto’s zijn een mooie reflectie van Van Gogh’s diverse oeuvre. Op sommige foto’s spatten de stralende kleuren van het papier, andere foto’s zijn vormgegeven in donkere aardetinten. De uitdaging? De plek waar de foto is genomen in de realiteit opzoeken. Bij iedere plek kun je een opdracht uitvoeren. Bijvoorbeeld ‘Beeld het schilderij De Zonnebloem van Van Gogh uit en maak een foto hiervan’. De leerlingen hebben ook nagedacht over een bijbehorende app, een goodiebag en een inlogsysteem. Een compleet pakket dat de blik van Van Gogh tot leven brengt in het Brabantse landschap!

Alle leerlingen hebben een certificaat van deelname ontvangen en zijn bij deze officieel afgestudeerde jonge adviseurs van het IVN Jongeren Adviesbureau. Gefeliciteerd!

vgnp

Speciale dank aan Jeroen Naaijkens, Anne van Kuijk, Ronald Kramps, Jan Post, Wim Ruis, Tom Rozendal, Vera Hoogsteden, Frans Kapteijns en Anneke Boezeman voor hun bijdrage aan het IVN Jongeren Adviesbureau als expert en/of jurylid.

Kijk voor meer informatie en nieuws over het IVN Jongeren Adviesbureau.