Noord-Brabant
Natuur
maandag03okt2016

Indiase Shubhendu Sharma bezoekt locaties Kleine Wildernis in Het Groene Woud

Op dinsdag 11 oktober a.s. bezoekt Shubhendu Sharma uit India het Groene Woud in het kader van het IVN project Kleine Wildernis. Shubhendu Sharma legt wereldwijd Kleine Wildernissen aan en IVN Brabant leidt Sharma rond langs vier locaties waar zo’n wildernis zou kunnen komen. Er liggen twee locaties in Den Bosch, één in Boxtel en één in Eindhoven.

Kleine Wildernis

IVN wil samen met buurtbewoners landelijk 100 Kleine Wildernissen aanleggen. Een Kleine Wildernis is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken. Bovendien levert het kleine bos een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, luchtzuivering, waterberging en CO2-opslag.

Miyawaki-bosbouwmethode

Sharma legt wereldwijd zogenaamde ‘Tiny Forests’ aan, waarbij hij te werk gaat volgens het Miyawaki principe. Dit houdt kort in dat de grond waarop het bos moet komen dusdanig bewerkt wordt, dat de wortels van de toekomstige bomen makkelijker kunnen groeien. Mede dankzij de diversiteit aan en dichtheid van inheemse planten, groeit het bos tien keer sneller dan een traditioneel aangelegd bos.

Meebouwen aan Kleine Wildernis

Eind 2015 werd in Zaandam de eerste Kleine Wildernis van Nederland aangeplant, in samenwerking met scholen, vrijwilligers en buurtbewoners. Diverse lokale en landelijke media schonken aandacht aan deze pilot. IVN Brabant volgt met de vier locaties de landelijke pilot op.

Mensen die interesse hebben om mee te bouwen, vinden hier meer informatie. Direct mailen of bellen met Wim Ruis van IVN Brabant kan via w.ruis@ivn.nl of tel. 088-5003110.