Noord-Brabant
Natuur in de Buurt
dinsdag29sep2020

Gezonde Buurten Pukplein en Pluktuin officieel geopend

Op vrijdag 25 september werden het PUKplein en de PLUKtuin officieel geopend door Miriam Haagh, wethouder Gezondheid, Wijkaanpak en Leren van Gemeente Breda. Samen met buurtbewoners hebben initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie hard gewerkt om drie plekken in de wijk Buurt Linie-Doornbos groener, speelser en duurzamer te maken. Twee van deze plekken, het PUKplein en de PLUKtuin zijn inmiddels gereed en zijn vrijdag geopend.

Samen werken aan het PUKplein en de PLUKtuin

Gezonde Buurten is echt een doe-project. Jantje Beton en IVN Natuureducatie geloven dat échte verandering bij de kern begint, daarom hebben kinderen en buurtbewoners de regie in het project. Alle omwonenden, van jong tot oud, denken van het begin af aan mee over wat er beter kan in hun buurt.

Wim Ruis, projectleider Gezonde Buurten: “In Doornbos-Linie is een selectie gemaakt van drie plekken waar we samen met de buurtbewoners, de Stichting Pukplein, de Buurtsalon, Social Work, Alwel en de gemeente Breda aan de slag zijn gegaan. Er is een plan gemaakt om de buurt duurzaam te verbeteren en ten dienste te stellen van alle bewoners in de buurt. De PLUKtuin was voorheen een plek waar een paar bewoners in tuinierden. Nu is de tuin geschikt gemaakt voor meerdere buurtbewoners en worden er activiteiten georganiseerd rondom natuur- en voedsel-educatie voor de kinderen uit de buurt. Het PUKplein was al een speelplein met verouderde voorzieningen. Nu is het een plek waar zowel jonge kinderen als jongeren zich thuis voelen en veilig kunnen spelen en chillen. Het PUKplein en de PLUKtuin zijn inmiddels volop in gebruik. Een mooi moment voor een officieel feestmoment voor alle betrokkenen en medebouwers.”

Het project Gezonde Buurten

Iedereen wil dat kinderen opgroeien in een fijne omgeving. Een plek waar buren elkaar ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Jantje Beton en IVN Natuureducatie willen dit bereiken in een groene omgeving dichtbij huis. En zijn daarom in opdracht van het ministerie van VWS het project Gezonde Buurten gestart. Van 2018 tot en met 2020 worden in 12 buurten in de acht gemeenten het project Gezonde Buurten uitgevoerd. Doornbos-Linie is één van deze 12  buurten.