Noord-Brabant
IVN
donderdag25mei2017

Genieten in het groen tijdens publieksdag Weerijs-zuid

De bestuurscommissie Weerijs-Zuid organiseerde op Hemelvaartsdag een publieksdag rondom Rijsbergen met verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo konden kinderen en hun ouders op zoek naar kriebelende waterbeestjes, schuchtere vogels en verrassende ontmoetingen in het bos tijdens verschillende (gezins)activiteiten. De natuuractiviteiten stonden onder leiding van de bestuurscommissie Weerijs-Zuid, vrijwilligers van IVN Etten-Leur, IVN Mark en Donge en Staatsbosbeheer.

De natuur in!

Aan de Effenseweg in Breda, in de meander van de Aa of Weerijs, werden onder begeleiding van IVN Etten-Leur kokerjuffers, watermijten en bootsmannetjes gevangen. Al ving een jonge deelnemer toch liever iets anders: "ik vond kikkers vangen het allerleukste, ik heb er wel 9 gevangen!” Voor een excursie door de Krabbebossen met het hele gezin kon jong en oud terecht bij vrijwilligers van IVN Mark en Donge. Een van de wandelaars vertelt: "het is goed dat dit soort activiteiten worden georganiseerd omdat kinderen tegenwoordig zo ver van de natuur opgroeien."
Boswachter Noortje Talens van Staatsbosbeheer leidde een excursie in de Breedbroeken. Dit natuurgebied staat bekend als ‘vochtig hooiland’ en is pas nieuw ingericht. Er zijn bijzondere planten als waterviolier en enkele mooie (weide)vogels, zoals de wulp, kieviet en rietgors te vinden.

Fiets- en wandeltocht bestuurscommissie

De bestuurscommissie heeft zich 10 jaar lang ingezet voor de herinrichting van Weerijs-Zuid. De commissieleden kennen daardoor de mooiste en meest bijzondere plekjes in het gebied en stelden een fiets- en wandeltocht samen die startte vanaf Het Aardbeienterras, Pannenhoefsebaan 31 in Rijsbergen. Routebeschrijvingen hiervan werden op de publieksdag uitgereikt, maar geïnteresseerden kunnen hier ook de wandelroute en fietsroute downloaden.

Meer informatie

Meer weten over Weerijs-Zuid, kijk op www.weerijszuid.nl.