Noord-Brabant
Kind & Natuur
dinsdag16okt2018

‘Buitenavonturen’ voor 10.000 Brabantse leerlingen

LOON OP ZAND - Op dinsdag 9 oktober overhandigden Burgemeester Hanne van Aart en Dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta Kees Jan de Vet, de eerste exemplaren van het boekje ‘Buitenavonturen’ aan leerlingen van basisschool de Blokkendoos in Loon op Zand. Van een stuifzandberg rollen, waterdieren spotten, de heidevelden ruiken: er valt zoveel te ontdekken in het Hart van Brabant! Veel van deze activiteiten lijken vanzelfsprekend, maar kinderen komen steeds minder buiten. Met dit boekje wil IVN Natuureducatie kinderen weer laten ervaren hoe leuk het is om buiten te zijn en wat er te ontdekken valt in de natuur. En daarnaast op een speelse manier bewustwording creëren over klimaatverandering met leuke proefjes en feiten.

Band met de natuur

Het Natuur-doe-boekje wordt beschikbaar gesteld voor 10.000 leerlingen van groep 4 en 5 in de Regio Hart van Brabant. IVN Regiodirecteur Zuid, Renske Visscher vertelt: ‘Doel is om de band van kinderen (en hun ouders) met de lokale natuur te versterken. Door hen op een leuke, speelse manier kennis te laten maken met de prachtige natuur in hun eigen woonomgeving. Even weg achter de tablet: lekker naar buiten!’. Het boekje staat vol met buitenspel-activiteiten, doe-ideeën, proefjes en kaarten van de omgeving met leuke plekken en activiteiten erop. Ideaal om er in de herfstvakantie lekker mee op uit te trekken. Het is dan ook de ‘Week van Ons Water’ waarin er veel leuke activiteiten georganiseerd worden rondom water, een van de thema’s uit het boekje.


Zelf natuur ervaren

Ook tijdens de boeklancering was het geen saai gebeuren: de leerlingen van de Blokkendoos testten direct een van de opdrachten uit het boekje: het maken van een natuurschilderij. Zij konden hun creativiteit kwijt in het maken van een herfststuk. Herfstbladeren, mooie steentjes, takken en eikeltjes. Alles wat buiten te vinden is werd gecombineerd tot een kunstwerk.
 

Brabantse samenwerking

In samenwerking met IVN Natuureducatie, de waterschappen Dommel en Brabantse Delta en Midpoint Brabant House of Leisure is het boekje ‘Buitenavonturen’ ontworpen. De volgende gemeenten nemen deel in dit boekje: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. Provincie Brabant, Prins Bernard Cultuurfonds en Platform Langstraat ondersteunen het initiatief.
buitenavonturen