Noord-Brabant
Natuur in de Buurt
woensdag15mei2019

Boswachter-zonder bos zoekt initiatiefnemers voor Tiny Forest Boxtel

De gemeente Boxtel en het IVN Brabant hebben op woensdag 8 mei een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van twee Tiny Forests in 2019 in Boxtel. Deze ondertekening vond plaats op het gemeentehuis in Boxtel, waar onder andere wethouder Peter van de Wiel en Renske Visscher, regio-directeur Zuid van het IVN aanwezig waren. Met deze ondertekening wordt de start gegeven aan de werving van enthousiaste inwoners, scholen, en/of bedrijven die het minibos (mee) willen aanleggen en adopteren.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan dat wordt aangelegd in de stad om mens en natuur meer te verbinden. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Buurtbewoners kunnen elkaar hier op een prettige en gezonde plek ontmoeten. Het minibos krijgt ook een zogeheten buitenlokaal, waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Een minibos in de buurt zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.  

Een Tiny Forest in uw buurt in Boxtel

Om een Tiny Forest aan te kunnen leggen is er een enthousiaste initiatiefnemer nodig. Dat kan iedereen zijn: bijvoorbeeld een buurtbewoner, een school of een bedrijf. Elke initiatiefnemer heeft een team nodig van drie tot vijf personen. De initiatiefnemer wordt ondersteund door iemand van de gemeente en een IVN-projectleider, ook wel de boswachter-zonder-bos genoemd. IVN en gemeente helpen de initiatiefnemer met het hele proces, zoals het organiseren van een startbijeenkomst, de locatiekeuze en de samenwerking met buurt en school. Als de initiatiefnemer een school of kinderopvang betreft die graag een minibos wil aanplanten en adopteren, dan wordt er hulp geboden om het Tiny Forest te gebruiken voor buitenlessen en andere activiteiten.

Word initiatiefnemer! 

Inwoners, scholen en bedrijven hebben tot 2 juni de tijd om zich aan te melden als initiatiefnemer. Uiterlijk 14 juni worden de geselecteerde initiatiefnemers bekend gemaakt. Meld u aan via: www.ivn.nl/tinyforest/word-initiatiefnemer.

Tiny Forests in Brabant

De gemeente Boxtel is met de aansluiting bij Tiny Forests een partnergemeente geworden van dit project. De partnergemeenten spelen een sleutelrol in het doel van IVN: voor 2021 minimaal 100 Tiny Forests in Nederland planten. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Voor meer informatie over Tiny Forest zie de pagina van het IVN, www.ivn.nl/tinyforest.

bron: www.boxtel.nl