Kruis in de duinen bij Helvoirt

GPS (Instelling WGS 84) N 51º 39,023´ E 005º 10,823’

Dit kruis is in 1979 opgericht voor de gesneuvelde Britse soldaat Ivor Calvert (23) en de Helvoirtse jongen Kees van Iersel.


De Brit was toegevoegd aan de 51e Highland Division (51e HD) en sneuvelde in deze omgeving op 27 okt. 1944. Op 2 april 1945 kwamen Kees van Iersel (bijna 17), zijn broertje Johan (12) en de Rotterdamse evacué Tonnie van Dijk (10), die logeerde bij de fam. van Iersel, op deze plek. Johan stapte in een kapotte jeep, die in het bos stond. Kees en Tonnie zagen aan de overkant twee stalen kisten staan en maakten er één open. Ze zagen tal van draden, die ze aanraakten, waarna een hevig explosie volgde. 

Johan zag Kees en Tonnie de lucht invliegen. Kees kwam daarbij om het leven en was onherkenbaar verminkt. Tonnie werd zwaargewond naar het ziekenhuis ge-bracht, maar overleefde het. Tragisch was, dat zo’n 5 maanden tevoren Sjefke (10), het broertje van Kees, bij een ongeluk door vlammen zwaargewond raakte en kort daarna overleed. 

De jaartallen op de achterkant van het kruis verwijzen naar de oprichtingsdatum, naar 55 jaar herdenking en naar de jaren waarin het kruis opnieuw geschilderd is. Johan en Ton(nie) hebben lange tijd niet over deze gebeurtenis kunnen praten. Na 67 jaar, in okt. 2012, heeft Ton van Dijk voor het eerst zijn verhaal verteld. 

Wilt u hier meer over weten? 
Lees dan het artikel van Henk Peters: “Het drama bij het Kruis in de duinen.” U kunt dit downloaden:

het-drama-bij-het-kruis-in-de-duinen-henk-peters-oktober-2015.pdf

 

Kees van Iersel