Waar begin je? Hoe kom je tot een breed gedragen groen schoolplein? Welke stappen zijn er te zetten? Er zijn in Brabant meerdere procesbegeleiders die jouw school kunnen begeleiden om tot een goed plan van aanpak en een Schoolplein van de toekomst te komen.
Schoolpleinen van de toekomst zijn gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk. Onder dat motto zijn Provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten een programma gestart om schoolpleinen in Brabant te ‘vergroenen’. Vanaf 10 april 2018 is een subsidieregeling geopend, waarmee maximaal 70% ( tot een maximum bedrag van € 14.000,-) van de ‘groene’ inrichtingskosten worden vergoed.
Om voor subsidie in aanmerking te komen moet aan een aantal vereisten worden voldaan, zoals:
Een mooi doel om als school aan te werken, maar waar begin je en hoe ga je hiermee aan de slag? Om scholen te ondersteunen is een 10-stappenplan uitgewerkt. Daarnaast zijn er verspreid over de provincie begeleiders beschikbaar die scholen kunnen helpen bij het op gang brengen van het proces om tot een breed gedragen groen schoolplein te komen.
De begeleiding bestaat bijvoorbeeld uit:
De begeleiding wordt aangeboden voor € 2.000 per school. Hiervoor kan een beroep worden gedaan op 20 uren inzet voor procesbegeleiding.
Scholen kunnen dit op verschillende manieren financieren:
Graag gaan we met jou in overleg over de beste mogelijkheid voor jouw school. Indien je gebruik wil maken van de procesbegeleiding kun je contact opnemen met Joost Barendrecht of Jeffrey Raymakers van IVN Brabant per:
E-mail: schoolpleinenvdtoekomst@ivn.nl of
Telefoon: 088-500 3110.
Je wordt dan in contact gebracht met een procesbegeleider bij jou uit de omgeving.
Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen. Natuur is goed voor hun zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Maar denk ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Kinderen maken immers sneller vriendjes als ze buiten spelen. Vaker eropuit dus! Helaas is het omgekeerde het geval. Kinderen komen steeds minder in de natuur, wat kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Op deze pagina vind je meer achtergrondinformatie en onderzoeksresultaten: https://www.ivn.nl/feiten-en-cijfers.
Voorbeeldscholen
Benieuwd naar een aantal voorbeelden uit de praktijk? We lichten een paar groene en gezonde schoolpleinen voor je uit. Meer informatie vind je hier.