Herdenkingsmonument bij Bosch & Duin in Udenhout

Op de vroege morgen van 26 mei 1944 werden 14 verzetsstrijders in twee groepen van zeven hier ergens achter Bosch & Duin gefusilleerd. Zij hoorden tot drie verschillende verzetsgroepen: een Tilburgse (6 mannen), een Groningse (3) en een groep uit Bergen op Zoom/Tholen (5). Ondanks diverse zoekpogingen zijn hun lichamen nooit meer gevonden.

Dit monument is tot stand gekomen op initiatief van Jan Schoenmakers uit Tilburg en werd ontworpen door de Amsterdamse kunstenares Riki Mijling. Het werd onthuld op 26 mei 2005 en telt vele symbolen. De stalen rand stelt een graf voor, waarin deze 14 verzetshelden hadden kunnen liggen. Op de rand staat een gedicht van Marie-Colette van Spaendonck. Het begint bij de lange zijde rechts: “Stil is het geworden…” In de dichtregels staan ook de voornamen van de 14 verzetshelden. Het opgevangen water in de schaal is symbool voor de tranen, die de 14 en hun nabestaanden gelaten hebben. Tevens weerspiegelt het de lucht, symbool voor de hemel.

De vier zwerfkeien staan symbool voor de lichamen die nooit zijn gevonden. Op deze plek heeft tot 1921 een woning gestaan. U kunt dat zien: U staat op een verhoging. Er staan 3 lindebomen, die vroeger bij een boerderijtje werden aangeplant en links achter ziet u een laagte waar waarschijnlijk een put heeft gestaan.

Wilt u meer weten?
Lees dan het artikel van Henk Peters: “Oorlogsmonumenten in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.” U kunt dit downloaden: 

Oorlogsmonumenten in NP de LDD

Herdenking op 26 mei 2010 door leerlingen van BS de Wichelroede 
Foto: Archief Jan Schoenmakers uit Tilburg, initiatiefnemer van dit monument.