Cursus Gastheer van het Landschap Zuiderwaterlinie

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt zo bijzonder? Welke natuur, cultuur(historie) en (water)beheer typeren de Zuiderwaterlinie? Als je als ondernemer meer over je eigen omgeving weet, kun je dit goed gebruiken in je bedrijfsvoering.

De cursus ‘Gastheer van het Landschap’ laat je het landschap, samen met andere ondernemers, op een nieuwe manier ontdekken zodat je je gasten iets extra’s kunt bieden. Tegelijkertijd zie je meer kansen om met je  producten, diensten of arrangementen in te spelen op bijzondere kenmerken van het gebied waarin je onderneemt. 

De inschrijvingen voor de Gastheer van het Landschap cursus Zuiderwaterlinie 2019 zijn gesloten. We zijn in februari enthousiast met alle deelnemers van start gegaan.

Wat levert de cursus ‘Gastheer van het landschap’ jou op? 

  • Verdiep je in het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Tijdens de cursus ervaar je middels achtergrondinformatie, excursies en opdrachten zelf de bijzondere natuur en cultuur(historie) van de Zuiderwaterlinie en het omliggende landschap.
  • Ontdek nieuwe kansen om jouw producten, diensten of arrangementen verder te ontwikkelen en aan te laten sluiten op bijzondere kenmerken van de Zuiderwaterlinie.
  • Uit onderzoek blijkt dat natuur een steeds belangrijkere rol speelt bij het kiezen van een (vakantie)bestemming. Als gastheer of –vrouw kun jij met verhalen de authentieke identiteit van de Zuiderwaterlinie overdragen naar je gasten.
  • Kom in contact met andere ondernemers en maak deel uit van een sterk netwerk. Werk tijdens en na de cursus gezamenlijk aan een onderscheidend en samenhangend recreatief aanbod rondom de Zuiderwaterlinie, waarmee het gebied nog sterker op de kaart wordt gezet.  

ZWLtour
Wat houdt de cursus in?

‘Gastheer van het Landschap’ is een landelijk programma van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) waarmee recreatieondernemers worden opgeleid als trotse gastheer/-vrouw van hun landschap. De cursus rond de Zuiderwaterlinie is op maat gemaakt in opdracht van - en in samenwerking met de Alliantie Zuiderwaterlinie. Meerdere organisaties, zoals waterschappen, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Natuurmonumenten en lokale IVN-afdelingen, zijn betrokken bij de invulling en uitvoering van de cursus.

De cursus is bedoeld voor recreatieondernemers (dag- en verblijfsrecreatie) die het landschap (meer) willen betrekken in hun bedrijfsvoering. Tijdens vier dagdelen, verspreid over twee maanden, word je meegenomen in de bijzondere natuur en cultuur(historie) in het landschap. Hierdoor kun jij bijzondere weetjes, routes en plekken delen met jouw gasten. Daarnaast brengen we je samen met andere ondernemers waarmee je kunt samenwerken.

ZWL logo centraal

Het Programma

Vanwege de uitgestrektheid van de Zuiderwaterlinie is deze cursus opgesplitst in twee parallelle delen: een voor ondernemers rond het westelijk deel en een voor het oostelijk deel van de Zuiderwaterlinie. Vanzelfsprekend wordt er tijdens en na de cursus gezorgd voor verbinding tussen beide delen. 

Het westelijk deel bestaat uit de West Brabantse Waterlinie, de stelling van Willemstad en de stelling Breda-Geertruidenberg. Het oostelijk deel bestaat uit de stellingen 's-Hertogenbosch-Heusden en Grave-Ravenstein. 

Bekijk het programma voor de Zuiderwaterlinie West

Bekijk het programma voor de Zuiderwaterlinie Oost

Fort isabella

Praktische informatie & aanmelden

  • Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 5 februari 2019.
  • Er is ruimte voor 25 deelnemers per cursus (westelijk en oostelijk deel, dus 50 in totaal). Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding (vol=vol). Bij overinschrijving maken wij een wachtlijst en krijg je hiervan bericht. 
  • Dankzij een bijdrage van de Alliantie Zuiderwaterlinie is de eigen bijdrage slechts €250,-/deelnemer voor de hele cursus. Dit bedrag is incl. cursusmateriaal, gastsprekers, excursies, netwerkborrels, certificaat en gevelstickers waarmee je duidelijk herkenbaar bent als officiële ‘Gastheer van de Zuiderwaterlinie’.
  • Kun je onverwachts niet deelnemen aan de cursus? Tot twee weken voor de startdatum van de cursus kun je jouw deelname kosteloos annuleren. Daarna moeten wij helaas bij annulering 50% van de kosten in rekening brengen. 
  • Mocht je vragen hebben over de inhoud van de cursus Gastheer van het Landschap, neem dan contact op met Ido de Haan (IVN Brabant), via i.de.haan@ivn.nl of 06-46618280.