Noord-Brabant
(Moes)tuinen
Vanaf
donderdag19sep201910:00

Word moestuincoach!

Ondersteun scholen en kinderopvang. Volg de opleiding!

Weet jij al veel over natuurlijk moestuinieren? Droom je ervan om je kennis en ervaringen te delen met kinderen? Schrijf je dan nu in voor de opleiding ‘Moestuincoach’ van Jong Leren Eten, Velt en IVN die dit najaar start in de regio Eindhoven!


De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden krijgen scholen nu de kans om moestuinieren op te nemen in het onderwijsprogramma. Echter, niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom zijn we op zoek naar moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in jouw eigen tuin?

Van zaaien tot oogsten met de klas

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken. 

Wie zoeken we voor de opleiding?

Kandidaten voor de opleiding:
•    hebben minstens 2 jaar ervaring met het werken een natuurlijke moestuin
•    hebben (bij voorkeur) 2 jaar ervaring in het werken met kinderen
•    zijn gedreven en enthousiast om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie
•    hebben affiniteit met het verwerken van voedsel
•    volgen de volledige opleiding tot moestuincoach
•    zijn na de opleiding minstens 4 halve dagen per maand beschikbaar voor scholen/kinderopvang (beschikbaarheid hangt af van de vraag)
•    zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), of zijn bereid deze aan te vragen tijdens de opleiding
•    zijn woonachtig in of nabij Noord-Brabant

De opleiding 

Verwacht een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Theorie wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Naast de 4 opleidingsdagen voorzie je ook tijd om thuisopdrachten uit te werken. Zo geef je een korte gastles op een school en werk je (alleen of in groep) een eindopdracht uit. De opdrachten geven je een goed beeld van wat er in de praktijk als moestuincoach van jou verwacht zal worden.
De opleiding bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De lessen vinden plaats op 4 donderdagen van 10.00 tot 16.00u. 
De lessen vinden plaats op:
•    donderdag 19 september 2019
•    donderdag 10 oktober 2019
•    donderdag 14 november 2019
•    donderdag 12 december 2019
De opleiding vindt plaats in de regio Eindhoven. Een van de leslocaties is de Genneper Hoeve, overige leslocaties worden later bekend gemaakt.

Kosten en inschrijving

De opleiding kost € 120,- (leden Velt/IVN) of € 160,- (niet-leden,  lidmaatschap inbegrepen). Wil je graag deelnemen, geef je dan vóór 31 augustus 2019 op via aanmeldformulier-moestuincoach-opleiding. Selectie op basis van motivatie en ervaring vindt plaats in de eerste week van september.
Vragen? Kijk op de website van jong leren eten of stuur een mailtje naar Daniek Bosch (d.bosch@ivn.nl). 

En na de opleiding? 

Na de opleiding ga je aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren in de regio Noord-Brabant. Scholen kunnen hiervoor verschillende subsidies aanvragen. Jij ontvangt via de school een vergoeding die afhankelijk is van het aantal sessies dat je geeft en de financiële mogelijkheden van de school. 

Scholen/kinderopvang kunnen jou vinden via de website van Jong Leren Eten, maar je kunt ook zelf actief aan de slag gaan. Verder biedt de opleiding jou een landelijk netwerk van moestuincoaches, waar inspiratie en tips gedeeld kunnen worden en mooie samenwerkingen kunnen ontstaan.
 

Meld je nu aan!

Algemene informatie

donderdag 19 september 2019 - 10:00 tot donderdag 14 november 2019 - 16:00
Contactpersoon: