Limburg
Overig
vrijdag27jan2017

Uitwisselavond 'Werken met asielzoekers'

Heeft iemand in jullie groene (vrijwilligers)organisatie al eens het idee geopperd om iets voor of met asielzoekers te organiseren? Of hebben jullie hier al ervaring mee die je wil delen? Dan ben je van harte welkom op de Uitwisselavond ‘werken met asielzoekers’.

Waar en wanneer?

Maandagavond 20 februari van 19.30 – 21.00 uur in het
GroenHuis, Godsweerderstraat 2, 6041 GH Roermond.

Dit is 5 minuten lopen vanaf station Roermond of je kunt de auto parkeren op de parkeerplaats van het GroenHuis.

Wat mag je verwachten?

Deze avond is bedoeld om mensen bij elkaar te brengen die ook nieuwe inwoners van Nederland willen laten kennis maken met de natuur in hun omgeving. Hen verwonderen, inzicht geven in hoe het werkt en misschien zelfs een handelingsperspectief geven. 3 IVN-ers met ervaring met deze doelgroep zullen hun deze met jullie delen.

Ad Havermans van IVN Weert gaf Nederlandse les aan statushouders en heeft uit deze groep 3 personen bereid gevonden deel te nemen in een project; het Koalaschoolproject. De 3 zijn stagiaire geworden op het NMC De IJzeren Man te Weert. Zij zijn daar 2 ochtenden (dinsdag en donderdag). Ad leidt hen op tot “natuurgids” en zij leiden vervolgens kinderen van het asielzoekerscentrum te Weert rond in de natuur i.c. de IJzeren Man en geven binnenkort bijvoorbeeld een les over uilen. Daarnaast worden IVN vrijwilligers ingeschakeld. Er zijn afspraken gemaakt voor 4 activiteiten per jaar voor alle kinderen/alle groepen van de Koalaschool.

Wim Koetsier van IVN Spau-Beek  heeft met IVN vrijwilligers van zijn afdeling kinderen uit het AZC Sweikhuizen leuke jeugdnatuuractiviteiten aangeboden en met de cursisten van de IVN Natuurgidsenopleiding Westelijke Mijnstreek een compleet dagprogramma als sluitstuk van de cursus in de natur rondom het AZC georganiseerd.

Lou Houben van IVN Nuth krijgt elke zaterdag 4 asielzoekers te gast in de schooltuin ’t Paradijsje van Wijnandsrade. Daar wordt samen de tuin onderhouden of worden andere voorkomende werkzaamheden verricht. Al doende leren de asielzoekers Nederlands.

Alle 3 de heren zullen hun ervaringen met jullie delen.

Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

 • Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor deze activiteit?
 • Leverde het intern veel discussie op?
 • Met wie hebben jullie hierover vooraf contact gezocht (COA, Vluchtelingenwerk, anderen)?
 • Zijn jullie anders te werk gegaan dan bij de organisatie van andere activiteiten?
 • Wie hebben er binnen de afdeling aan meegewerkt?
 • Hoe zijn jullie omgegaan met taal- en evt. cultuurproblemen?
 • Wat ging goed, wat ging fout/minder goed?
 • Wat hebben jullie van deze eerste keer geleerd?
 • Heb je tips voor andere afdelingen?
 • Raad je het andere afdelingen aan?
 • Gaan jullie door met het organiseren van dit soort activiteiten voor deze doelgroep? En zo ja: wat doen jullie volgende keer anders?

Opgeven

Meld je vóór 14 februari aan via het aanmeldformulier of  bel naar
0475-386 460.

Aan deze avond zijn geen kosten verbonden. Het is heel fijn als je niet alleen komt (al mag dat wel), zodat je na afloop iemand hebt waarmee je de opgedane indrukken kunt delen.