Limburg
Overig
vrijdag16nov2018

Proef de Peel, een heerlijk geschenk voor de feestdagen

Proef de Peel is een 144 pagina’s tellend kookboek (hardcover) vol ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om de natuur in te gaan met bijpassende gerechten. Een heerlijk geschenk voor de feestdagen! Te koop bij diverse verkooppunten in de regio, onder andere Buitencentrum De Pelen en via de IVN Webwinkel.

In de lente is het tijd om room te karnen en brandnetelsoep zachtjes te laten pruttelen. Met koude streuf ga je op pad, De Peel in om de perfecte picknickplek te vinden en te genieten van de koude pannenkoek met spek, net zoals een echte turfsteker.

Als de struikheide paars bloeit in de zomer vul je glazen potjes met bosbessenjam, terwijl de kruisbessenvlaai gaart in de oven. De zelfgeplukte pruimen hangen aan draadjes te drogen in de zomerwind. De huisgedroogde ham gaat mee op een dikke snee zuurdesem; om te proeven aan de rand van het water, terwijl de libellen een dansje doen.

In de herfst kleuren de blaadjes langzaam geel, de paddenstoelen drogen, terwijl jij je dapper waagt aan het maken van bloedworst. Uit respect voor het varken eet je immers elk deel van het dier, niks gaat verloren. ‘s Avonds dop je de heilige boontjes, om ze vervolgens een nachtje te laten weken, waarna de engeltjes in een stevig soepje veranderen. De restjes oud brood tover je als een keukenkoning om in wentelteefjes.

Dan gaat de herfstgeur langzaam over in de geur van vorst. Tijd voor een stevige aardappelsoep, zuurvlees en hazenpeper na een lange stiltewandeling in De Peel. Terwijl je de kool fermenteert droom je over de lente en de daarbij horende asperges met Peelham en een kakelvers ei van de gans.

Het geheel is voorzien van prachtige illustraties en foto’s. Het boek is samengesteld door Susette Brabander in samenwerking met IVN Limburg en vele partners in De Peel. 

kookboek