Limburg
Overig
vrijdag08dec2017

NIEUW - KOOKBOEK PROEF DE PEEL

Het 144 pagina’s tellende boek bevat heerlijke recepten met ouder- en nieuwerwetse recepten en producten uit de regio. Per seizoen word je uitgenodigd om De Peel in te gaan met bijpassende gerechten. Het geheel is voorzien van prachtige illustraties en foto’s. Het boek is samengesteld door Susette Brabander in samenwerking met IVN Limburg en vele partners in De Peel.

Het boek is vanaf 13 december as voor € 14,95 te koop op meerdere locaties in de regio en via https://winkel.ivn.nl/.

Over het kookboek

In de lente is het tijd om augurken te wecken, room te karnen en brandnetelsoep zachtjes te laten pruttelen. Met koude streuf ga je op pad, De Peel in om de perfecte picknickplek te vinden en te genieten van de koude pannenkoek met spek, net zoals een echte turfsteker.

Als de struikheide paars bloeit in de zomer vul je glazen potjes met bosbessenjam, terwijl de kruisbessenvlaai gaart in de oven. De zelfgepukte pruimen hangen aan draadjes te drogen in de zomerwind. De huisgedroogde ham gaat mee op een dikke snee zuurdesem; om te proeven aan de rand van het water, terwijl de libellen een dansje doen.

In de herfst kleuren de blaadjes langzaam rood, oranje en geel, de paddenstoelen drogen, terwijl jij je dapper waagt aan het maken van bloedworst. Uit respect voor het varken eet je immers elk deel van het dier, niks gaat verloren. ‘s Avonds dop je de heilige boontjes, om ze vervolgens een nachtje te laten weken, waarna de engeltjes in een stevig soepje veranderen. De restjes oud brood tover je als een keukenkoning om in wentelteefjes.

Dan gaat de herfstgeur langzaam over in de geur van vorst. Tijd voor een stevige aardappelsoep, zuurvlees en hazenpeper na een lange stiltewandeling in De Peel. Terwijl je de kool fermenteert droom je over de lente en de daarbij horende asperges met Peelham en een kakelvers ei van de gans…