Limburg
Natuur in de Buurt
donderdag03dec2020

Leerlingen van BS ’t Mozaïek planten tweede Tiny Forest van Roermond

Op donderdag 19 november plantten 80 leerlingen van basisschool ’t Mozaïek in Roermond het tweede Tiny Forest van de gemeente aan. Hierbij werden zij op gepaste afstand ondersteund door Bewonersgroep De Kemp, Stichting Wel.Kom, Gemeente Roermond, hovenier DonkerGroen en IVN Natuureducatie. In het mini bos aan de Surinamestraat zijn ruim 700 bomen geplant. Dat is goed voor de biodiversiteit en het klimaat in de wijk, maar vooral ook voor de mensen. Het bos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en de school krijgt een heus buitenlokaal, waar de leerlingen straks les kunnen krijgen over de Nederlandse natuur.

Een bijzonder ontwerp

Wie goed kijkt kan zien dat het Tiny Forest is aangeplant in de vorm van een paddenstoel. Het buitenlokaal heeft ‘stippen’ en door het bos loopt een avontuurlijk blote voeten pad. Dit alles is door de leerlingen bedacht tijdens de ontwerpsessie die afgelopen september plaatsvond. De naam van het bos verwijst naar de vlinderstruiken die aan de stam van de paddenstoel zijn geplaatst. “Mijn boom heet ook de vlinderboom”, aldus een van de leerlingen die direct na aanplant hun eigen boom konden kiezen en benoemen: “Ik hoop dat er veel beestjes gaan wonen en dat hij heel groot wordt.”

Groen doet je goed

De leerlingen hebben samen zo’n 36 verschillende soorten bomen in de aarde gezet. Dicht op elkaar, want dat hoort bij de Tiny Forest-methode die IVN Natuureducatie heeft overgenomen uit India. Deze methode zorgt ervoor dat de bomen snel zullen groeien en er over 10 jaar al een volwassen bos zal staan. Dit draagt bij aan de opname van CO2, helpt bij waterberging en kan hittestress tegengaan. Om deze doelen te bereiken ambieert gemeente Roermond in totaal drie van deze Tiny Forests, waarvan de eerste een jaar geleden in Maasniel werd aangeplant. Tijdens een bewonersbijeenkomst in oktober benadrukte wethouder Rens Evers hoe belangrijk het is om samen Roermond te vergroenen. “Groen werkt verbindend en is, zeker in deze tijd, een belangrijke en gezonde uitlaatklep. Met een Tiny Forest brengen we het groen dichterbij en creëren we een plek die goed is voor mens en dier.”

Een muzikale opening

Anders dan tijdens de Tiny Forest plantdag in Maasniel vorig jaar, mochten dit keer ouders en buurtbewoners slechts op afstand toekijken tijdens de aanplant. De corona-maatregelen stonden ook geen officiële opening met de wethouder toe. “Dan maken we er zelf een feestje van”, aldus directeur Jan van Espen en zo geschiedde. Leerlingen die eerder deze maand de Tiny Forest knutselwedstrijd hadden gewonnen, gaven onder begeleiding van Drums4Fanatics een muzikale show tijdens het onthullen van het informatiebord. In het voorjaar zal het Tiny Forest officieel op feestelijke wijze worden geopend, waarbij alle buurtbewoners en andere geïnteresseerden van harte welkom zijn. Want een Tiny Forest maak je samen.