Limburg
Natuur in de Buurt
maandag18nov2019

Eerste Tuiny Forest Weert in de grond

Vrijdagmorgen, 15 november 2019, was het zover; de eerste Tuiny Forest van de actie in Weert ging de grond in. Het begon met een voortuin vol met grind en in het midden een paar lavendelstruiken. Met een flinke groep mensen waaronder werknemers van Wonen Limburg, de stadsecoloog en IVN’ers werd er in een korte tijd een groot deel van de tuin grind vrij gemaakt.

Daarna kon gelijk de grond worden verrijkt met mesten en goed worden losgemaakt. De oudere lavendel struiken die al in de oorspronkelijke tuin stonden hebben als eerste een mooi plekje verkregen in de nieuwe tuin. Zo is het natuurlijk altijd mogelijk om oude planten die al in de tuin staan toe te voegen aan het nieuwe Tuiny Forest. Na een korte pauze met een kopje koffie en een stukje echte Limburgse vlaai gingen we weer verder met het planten. De Hazelaar kreeg een mooi ereplekje waarna de rest van de bomen en heesters werden gepland. Als laatste werden de plantjes van de kruidlaag geplant.

Daarna kon de mulch laag erop worden gestrooid, deze heeft verschillende functies waaronder het voorkomen van teveel verdamping maar ook bescherming voor de nieuwe plantjes. De plantjes zijn natuurlijk nog klein en de bomen en heesters nog kaal, maar in het voorjaar wordt het vanzelf een groene tuin.

Wij blikken terug op een succesvolle plantdag van het Tuiny Forest.