Nationale Parken

IVN verzorgt in de drie Limburgse nationale parken communicatie, educatie en recreatie. Op www.natuurparkenlimburg.nl vindt u informatie over de drie gebieden en over Nationaal Landschap Zuid-Limburg.

NP De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken. Tegenwoordig is het een vogelrijk natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om wandelend te beleven. Het gebied is ruim 1400 hectare groot en wordt niet doorsneden door autowegen of hoogspannings-leidingen. Het park ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel - Asten - Nederweert en is een van de weinige restanten van het hoogveenmoeras dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. 

Meer informatie klik hier.

NP De Meinweg

Het Nationaal Park De Meinweg is een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen en een oppervlakte van circa 1.800 ha. Het Nationaal Park ligt ten oosten van Roermond, en is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. De terrassen zijn in de loop van tienduizenden jaren ontstaan door De Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen die door het gebied lopen. In dit gebied zorgen de bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap. 

Meer informatie klik hier

NP De Maasduinen


In het noordoosten van Limburg vindt u tussen de Maas en de Duitse grens, Nationaal Park De Maasduinen. Dit 4500 hectare grote natuurgebied kent prachtige landschappen met veel bijzondere planten en dieren. De diverse paden en routes laten u kennismaken met de duinen van de Maas, welke ook paraboolduinen worden genoemd doordat ze een hoefijzervorm hebben. Stichting het Limburgs Landschap, Gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en particulieren werken hard om de natuur in topconditie te houden.

Meer informatie klik hier.