Leveroy krijgt voedselbos

Met een omvang van ruim drieduizend vierkante meter krijgt Leveroy een flink voedselbos bij de kern van het dorp. Het initiatief komt van de burgers.
Het idee voor de aanleg van een voedselbos is begin vorig jaar al ontstaan, toen kartrekker Bas Korten het oude veld 1 van de voetbalclub nog als locatie op het oog had. Maar voor het braakliggend terrein waren inmiddels andere plannen gesmeed en woningbouw. Al snel kwam een ander perceel in beeld. Dit grenst aan het terrein aan de Graanmolen waar de voetbalclub, tennisvereniging en Jong Nederland sinds 2011 zijn gevestigd.
Zaterdag 23 november werden op het terrein dat door de gemeente in bruikleen is gegeven'' 350 bomen en struiken aangeplant. De gemeente investeert 10.000 euro, vooral in beplanting.
Jong Nederland en basisschool De Zonnehof in Leveroy hebben hun steun toegezegd. Jong Nederland wil straks bankjes maken en een bijenhotel. En hoewel het perceel net in het buitengebied van Leveroy ligt, is het wel op loopafstand van het dorp.
Bloemenmengsels
De leden van Jong Nederland hoeven alleen de straat maar over te steken om in het voorjaar bloemenmengsels in te zaaien of planten water te geven. Korten, eigenaar van de naastgelegen boerderij Houbenhof: „Ik lever zelf een kilometer lange druppelslang zodat de aanplant voldoende water krijgt maar ik zorg ook voor een watertappunt waar grondwater kan worden opgepompt.” Buurman Wim Janssen, straks aan twee kanten omringd door het voedselbos, helpt ook mee bij de aanplant. „Ik wil de zichtlijn op het beekdal houden en voorkomen dat de zonnepanelen op mijn werkplaats straks in de schaduw liggen, daarom zijn in het plan rond mijn huis lage bessenstruiken voorzien.”
Bijenboom
Voor de aanplant van de 56 verschillende soorten bomen en struiken die straks allemaal eetbare bladeren, noten of vruchten dragen, is een plan uitgedokterd. Bomen met klinkende namen als de gewimperde linde en de kiespijnboom worden zo geplant dat ze elkaar versterken in hun groei. Zo is straks in het voedselbos van april tot december iets te eten en staan van april tot oktober bomen, planten en struiken in bloei die belangrijk zijn voor insecten. Peter-Paul Köster volgt de plannen vol interesse. „Ik woon een stuk verderop aan de Kelperweg maar daar heb ik ook plannen om een voedselbos achter mijn huis aan te leggen.”

bron: De Limburger