Informatie met betrekking tot communicatie

In de zomer van 2019 verzorgde de communicaiewerkgroep van IVN Limburg 3 communicatiebijeenkomsten. Er is toen veel uitgewisseld, kennis opgedaan én ook belangrijk: we hebben elkaar beter leren kennen.
We willen jullie blijven ondersteunen omdat we het belangrijk vinden om aandacht te geven aan communicatie en de zichtbaarheid van IVN. Suggesties en wensen van jullie kant zijn zeer welkom!

Hieronder treft U de presentaties en achtergrondinformatie over diverse onderwerpen aan.

Downloads en links
Hieronder staat een lijstje met allerlei onderwerpen die tijdens de bijeenkomsten besproken zijn met links naar meer informatie. Een deel van deze links leidt naar ons intranet: ons.ivn.nl. Alleen gebruikers kunnen de bestanden openen. Ben je nog geen gebruiker? Hier kun je je aanmelden: www.ivn.nl/onsivn. Bij het aanmelden krijg je een duidelijk instructie over hoe het intranet werkt.
We kiezen ervoor om veel te verwijzen naar de online informatie omdat bij wijzigingen daar, ook in de toekomst, altijd de meest actuele informatie te vinden is. Mocht je toch nog iets missen? Laat het ons weten!
 
De downloads en links:
Basiskennis communicatie: algemene presentatie die gebruikt is tijdens de introductie van de  bijeenkomsten: presentatie

 • Over IVN: uitleg over de provinciale organisaties en structuur: IVN Limburg en IVN Brabant.
 • Huisstijl: huisstijlhandboek, logo’s algemeen en van de afdeling voor drukwerk en online, beperkt aantal rechtenvrije foto’s, Word-sjablonen, PowerPoint-sjablonen en de benodigde lettertypes: www.ivn.nl/huisstijldocumenten.
 • Promotiematerialen: in de IVN-webwinkel staan diverse artikelen voor promotionele doelen. Zowel artikelen voor zichtbaarheid (T-shirts, petten, vlaggen) als giveaways, de ledenwerffolder en brochures. IVN-vrijwilligers krijgen korting op bestellingen in de IVN-webwinkel. De kortingscode voor leden is: IVN-LID-1202 en voor afdelingen: IVN-AFD-1201.
 • AVG: alle actuele informatie over privacywetgeving ons.ivn.nl/#/vereniging/privacy 
 • Portretrecht: informatie en toestemmingsformulieren: ons.ivn.nl/#/vereniging/communicatie/toolkit-pr-en-communicatie.
 • Foto’s: heeft de IVN-afdeling een fotowerkgroep? Vraag hen dan specifiek om bepaalde beelden. Een hele duidelijke voorbeeldbriefing van Liesbeth Dirkse van IVN Geldrop: .
 • Ledenwerving, -binding en -activering: presentaties, handleidingen en tips: ons.ivn.nl/#/vereniging/communicatie/toolkit-ledenwerving--binding-en--activering
 • PR, lobby, pers en media: handleidingen, tips en voorbeelden: ons.ivn.nl/#/vereniging/communicatie/toolkit-pr-en-communicatie.
 • Digitale nieuwsbrievenhier staat een handleiding voor het werken met Mailchimp. Dit is het programma waarmee afdelingen op dit moment vaak werken. In de toekomst is het ook mogelijk om nieuwsbrieven te versturen via Procurios (de ledenadministratie). Ben je geïnteresseerd om mee te doen met de pilotgroep ‘Nieuwsbrieven versturen via Procurios’? Neem dan contact op met Michelle van der Meer, Projectmedewerker Digitale Marketing van het landelijk bureau via: 06-4676 4016 of m.van.der.meer@ivn.nl.
 • Afdelingsblad: hoe zorg je ervoor dat het een aantrekkelijk blad is dat echt bij de afdeling past? En wat kun je doen als de ingestuurde stukjes nét niet helemaal zo uitvallen als jij in gedachten had? In de handleiding op lees je per fase waar je op kunt letten en geven we concrete tips, zowel over het proces als de inhoud: ons.ivn.nl/#/vereniging/communicatie/toolkit-pr-en-communicatie.
 • Afdelingsblad met bladenmaker Editoo: IVN heeft een samenwerking met Editoo. Met de online software van Editoo kunnen meerdere redactieleden onafhankelijk van elkaar werken aan het blad. Al het redactiewerk wordt in Editoo opgeslagen en er zijn diverse IVN-sjablonen beschikbaar. Editoo verzorgt ook het drukwerk en desgewenst de verspreiding. Meer informatie.
 • Social mediaalgemene tips voor social media kanalen.
 • Facebook: een eenvoudige toelichting op de diverse knoppen én een lijst met allerlei mogelijke content die je kunt plaatsen.
 • Crowdfunding: wil een afdeling aan de slag met crowdfunding? www.crowdfundingvoornatuur.nl is hiervoor een goed en betrouwbaar platform met ondersteuning en advies voor het opzetten van een goede campagne.
 • Website: voor werken met de IVN-website kijk je naar de presentatie van Thijs Maessen.

IVN Route app
Sinds 2018 is er de IVN Route app om te wandelen en fietsen door de mooiste natuur in Nederland met een eigen (digitale) IVN Natuurgids. De app is gemakkelijk vindbaar via internet en biedt mensen de mogelijkheid om op een eigen moment in een eigen tempo op pad te gaan. Een mooi en modern middel om een nieuwe doelgroep te bereiken.

Op www.ivn.nl/ivnapp staat hoe een afdeling mee kan doen.
Op www.ivn.nl/IVN Routes staan alle routes die tot nu toe geplaatst zijn.

IVN trainingen
Er worden regelmatig vanuit IVN trainingen georganiseerd. Het meest actuele overzicht vind je altijd op: www.ivn.nl/trainingen. 

Aan de slag met de IVN website of veel vragen?
Werk je met het CMS van IVN en heb je nog veel vragen of zou je graag een extra bijscholing willen? Of werk je nog niet met het IVN-CMS, maar wil je afdeling wellicht overstappen? Er zijn door de jaren heen meer functionaliteiten ter beschikking gekomen van de afdelingswebsites. Dus waar het eerder wellicht nog niet aantrekkelijk was om over te stappen, is het dat nu wel. Mart Jenneskens (lid van het team Websupport) biedt aan om bij voldoende animo een workshop te organiseren.
Wil je mee informatie of heb je interesse? Neem dan in eerste instantie contact op met Marieke Wingens: m.wingens@ivn.nl.

Contact
Zijn er nog meer vragen op het gebied van communicatie? Neem dan contact met ons op, wellicht kunnen wij helpen.