Limburg
Kind & Natuur
Vanaf
woensdag06mei202010:00

Gezocht: Schoolgidsen Nationale Parken Limburg

Woon je in de buurt van Nationaal Park De Groote Peel, De Maasduinen of De Meinweg? En wil jij jouw enthousiasme en liefde voor natuur graag delen met kinderen? Meld je dan aan voor de opleiding tot schoolgids.

IVN Natuureducatie organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer en Stichting Het Limburgs Landschap jaarlijks voor meer dan 4000 kinderen programma’s waarbij kinderen al onderzoekend en ontdekkend over natuur en duurzaamheid leren. De huidige problematiek rondom stikstof en duurzaamheid zorgt ervoor dat de vraag naar natuur- en duurzaamheidseducatie toeneemt. Om aan deze toenemende vraag te kunnen blijven voldoen, zijn schoolgidsen onmisbaar. Daarom bieden wij tussen 6 mei en 8 juni een 6-daagse opleiding tot schoolgids aan.

De opleiding begint met een kennismakende informatieavond. We organiseren per park een informatieavond. Tijdens deze informatieavond ontvang je alle praktische informatie over de opleiding, hoor je wat het inhoudt om schoolgids te zijn en beantwoorden we eventuele vragen. Aanmelden voor één van de informatieavonden kan via dit aanmeldformulier

Na afloop van de informatieavond bieden we je gedurende april de kans een keer te gaan kijken bij een praktijkuitvoering. Hierop aansluitend organiseren we 23 april (19:30) een gezamenlijke aftrap in de Elisabethshof te Roggel. Hier ontvangt iedereen zijn/haar spullen voor te gidsen en bespreken we jullie opgedane praktijkervaring.

Wie zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die zich betrokken voelen bij de natuur en dit enthousiasme willen overbrengen op kinderen. Als schoolgids hoef je geen wandelende natuurencyclopedie te zijn, zelfontdekkend leren staat centraal. Je leert dan ook hoe om te gaan met zelfontdekkend leren en de vragen die kinderen hierbij stellen. Ook bieden we je de opleidingsklapper en lesbrieven aan waar veel interessante kennis in gegeven wordt over de drie nationale parken en de 8 thema’s die ons programma kent. Onderstaand enkele vereisten voor het worden van schoolgids:

 • Je hebt affiniteit met natuur en wil jouw enthousiasme graag delen met kinderen.
 • Je bent het liefst minimaal 1 schooldag per week of per twee weken beschikbaar.
 • Je bent inzetbaar voor één of meerdere parken.
   

De opleiding

De lesmomenten zijn 6, 14, 19, 28 mei en 5 en 8 juni van 10:00 tot 13:30 uur.

De opleiding wordt vormgegeven door ervaren schoolgidsen, IVN Limburg, Staatsbosbeheer en vertegenwoordigers van de nationale parken De Maasduinen, De Meinweg en De Groote Peel.

Tijdens de opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Pedagogiek en natuureducatie
 • De lesmethodieken
 • Nationale Parken

Na de opleiding loop je gedurende september en oktober 2020 mee met andere gidsen om zo voldoende ervaring op te doen, alvorens je zelfstandig op pad gaat.

Wat bieden we?

 • Een opleiding tot schoolgids met een daarbij horend certificaat, na afronding;
 • Meerdere bijscholingen per jaar over thema’s zoals vogels, spinnen, de wolf etc.;
 • Extra modules als je het certificaat behaald hebt. Waaronder:
 • Schoolfeest / jeugdgids Groote Peel
 • Kidsranger De Meinweg
 • Jeugdgids Maasduinen
 • Tiny Forest schoolgids
 • Schone Maas schoolgids
 • Natuureducatie voor jongeren (12-25 jaar)

 

Over de schoolprogramma’s

Natuurlijk Buiten Leren, zo heet het schoolpakket dat wordt gebruikt. Dit houdt in dat schoolklassen in de drie Nationale Parken van Limburg zelf leren om op ontdekkingstocht te gaan. Op deze manier beleven de kinderen op een educatieve manier de natuur. Voor deze leuke, maar vooral leerzame uitjes zijn natuurlijk schoolgidsen nodig die deze kinderen kunnen begeleiden op hun ontdekkingstocht op maat.

Algemene informatie

woensdag 6 mei 2020 - 10:00
Contactpersoon: