Actieve werkvormen

Het kan u niet ontgaan zijn dat natuurgidsen er steeds meer moeite voor doen om in hun activiteiten actieve werkvormen op te nemen. Dit heeft deels te maken met veranderde inzichten over de manier waarop je in de huidige tijd een boodschap effectief kunt overbrengen.

De werkgroep DKV organiseert regelmatig cursussen voor IVN-docenten om actieve werkvormen aan te leren en te ontwikkelen. Op zaterdag 9 februari stond een studiedag over werkvormen gepland. Omdat het aantal aanmeldingen beperkt was werd besloten om aan te sluiten bij een landelijke workshop over dit onderwerp op 2 maart in Arnhem. Limburg was daardoor goed vertegenwoordigd.

Hieronder kunt U een aantal bestanden downlowden met voorbeelden van werkvormen die op deze dag werden gedemonstreerd en in de praktijk werden gebracht.

poepkoekjes bakken
poepenkaart
opdracht bij poepenkaart
ordenen van diersporen
spel vogelherkenning

zitten als een boom

rad van klimaat voor de publieksmarkt
visual changemaking: werken met tekeningen in plaats van tekst
werkvormen in Tiny Forest
Theaterwerkvormen in de natuur
landschap lezen

 

 De bijeenkomst had een extra demensie door de aanwezigheid van een aantal Belgische CVN collega's. Ze gaven uitleg over hun natuurgidsenopleiding met een flexibele cursusduur. De webinars van Natuurpunt CVN kun je bekijken via deze link: https://www.natuurpunt.be/pagina/webinars