16 nieuwe landschapsgidsen Maasdal

8 juni was het zo ver. Zestien cursisten ontvingen hun IVN Landschapsgids Maasdal diploma. De jongste onder hen 23 jaar oud. De oudste nog net geen 80. Met zeer diverse achtergronden. Wat hen bond was een oprechte belangstelling voor het landschap en de wil om deze te leren duiden.

Cursisten kwamen uit de IVN afdelingen Geysteren-Venray (1), Maas en Niers (1), Maasdorpen (3), Helden (1), Maasvallei (1) en De Maasduinen (2). Het merendeel van de cursisten was bij aanvang van de cursus  geen IVN lid. Voor hun was het vaak een eerste kennismaking met het IVN. 

De reacties van de cursisten na afloop van de cursus waren lovend: erg interessant, afwisselend, bood meer dan verwacht, zeer de moeite waard.

De cursus begon in oktober 2018 en telde acht cursuszaterdagen,  vier cursusavonden en een zaterdagmorgen. Een breed scala aan onderwerpen in relatie tot het landschap passeerde de revue, gepresenteerd door docenten die wisten te boeien. De buitenexcursies varieerden van museumbezoek, veldopdrachten, fietsexcursies en ommetjes, vanaf Mook tot en met Lottum, op zowel de linker als de rechter oever van Mooder Maas. Onderweg was het soms wat (te) koud of (te) nat. Maar ja, ook dat is gidsenpraktijk.

Landschapsgidsen Noord-LimburgOm in aanmerking te komen voor het diploma was het belangrijk om, bij voorkeur samen met een medecursist, een landschapsommetje samen te stellen en te beschrijven. Deze werden beoordeeld op variatie in onderwerpen, in gehanteerde didactiek, en werkvormen. Negen ommetjes leverde het op. Ommetjes die de cursisten, op eigen initiatief, nu allereerst voor elkaar gaan gidsen.

Als cursusbegeleidingsteam zitten we nog middenin de afrondingsfase die tegelijk gezien kan worden als een eerste voorzichtige voorbereiding voor al weer een vierde landschapsgidsencursus Maasdal over twee/drie jaar. Op de planning onder andere een bijpraat met de Maasdal afdelingen en het docententeam opdat een mooie cursus, zeer gewaardeerd door de cursisten, in de reeks elkaar opvolgende IVN cursussen, ook in de toekomst zijn terechte plek behoudt.