Regionieuws IVN Groningen | oktober 2017

Dat oktober paddestoelenmaand is, kan bijna niemand ontgaan zijn. Op veel plekken wordt naarstig gezocht naar deze ‘Helden van de Herfst’. Nog geen kans gezien om mee te gaan op excursie? Niet getreurd, er staan nog wat leuke paddestoelenactiviteiten op stapel!  Op de website van IVN kun je zoeken naar een leuke (paddenstoelen) activiteit in jouw buurt.

Hartelijke groet, 

Marit en Jolanda

Deze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Groningen met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws, stuur je kopij dan vóór 15 november naar j.boekhout@ivn.nl

Belangrijke data
Landelijke Raad
Terugblik Scharrelkids Inspiratiedag
Paddenstoelenfestival Ennemaborgh
Nacht van de nacht
Op zoek naar de tweestijlige meidoorn
Workshop bladen maken
Groene vingers in de buurt: handleiding
Enquête groene vrijwilligers

Agenda 2017 en 2018 IVN Groningen:
Oktober: IVN Paddenstoelenmaand
Dinsdag 13 maart 2018 Regio-overleg Groningen - 19.30 - 22.00 uur
Dinsdag 30 oktober 2018 Regio-overleg Groningen - 18.00 - 20.30 uur

Landelijke Raad:
Zaterdag 16 december 2017

Overige data 2017:
Zaterdag 28 oktober 2017: Nacht van de nacht
Zaterdag 4 november 2017: Natuurwerkdag
Zaterdag 11 november 2017: workshop bladen maken

Landelijk Raad

De termijn van Herman de Meijer als lid van de Landelijke Raad zit erop. Herman heeft deze 6 jaren als erg leuk en leerzaam ervaren. Wij bedanken Herman voor zijn jarenlange inzet. Herman wordt opgevolgd door Bart Francken (IVN Leeuwarden). Op de eerst volgende regio-overleg zullen we kennismaken met Bart. Van harte welkom!

De Landelijk Raad wordt dit jaar vertegenwoordigd door IVN Grootegast (Klaas van der Veen). Hij wordt bij gestaan door IVN Leek-Nietap (Marianne Weits). In 2018 neemt IVN Leek-NIetap (Marianne Weits) het stokje over en wordt dan bijgestaan door IVN Groningen-Haren. Op deze manier loopt iedere afdeling het 1e jaar mee én neemt in het 2e jaar officieel het stokje over.  

Terugblik Scharrelkids Inspiratiedag

Van elkaar leren en elkaar inspireren; dat was het doel van de Scharrelkids Inspiratiedag. En dat is gelukt! In de prachtige omgeving van Bakkeveen wisselden veel enthousiaste begeleiders van kinderen en jongeren ervaringen uit. Tijdens de ochtendworkshops kregen ze tips over hoe ze om kunnen gaan met verschillende leeftijdsgroepen. En de regen weerhield de meesten er niet van om ’s middags de natuur in te gaan om ideeën op te doen voor activiteiten.

Een groot succes was de workshop ‘kleuren met planten’. In de natuur komen de meest prachtige kleuren voor. Kleurrijke planten en fleurige bloemen zijn de basis van mooie kleur- en verfstoffen. Zo kun je op een plantaardige manier stof bedrukken. En dat hebben de deelnemers met veel enthousiasme gedaan. Zeker iets om te onthouden voor volgend jaar! Het doet ons goed om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich inzetten om de natuur weer dichter bij kinderen en jongeren te brengen.

Paddenstoelenfestival Ennemaborgh

Knutselen met kastanjes en besjes, echte paddenstoelen bekijken met een spiegeltje, een elfje maken, schrijven met een echte ganzenveer gedoopt in inkt van inktzwammen; kinderen met hun ouders konden naar hartelust bij de stand van IVN Bellingwedde aan de slag op het Paddenstoelenfestival om en nabij de Ennemaborgh. Dit jaarlijks terugkerend evenement van Het Groninger Landschap trekt ieder jaar veel bezoekers. Dit jaar mochten we zo'n 3500 ouders met hun kinderen verwelkomen. IVN Bellingwedde heeft, o.a. met hulp van 2 deelnemers van de Natuurgidsenopleiding,  de kinderen een geweldig dag bezorgd. De deelnemers van de NGO gebruiken deze middag als een stageactiviteit. 

Paddenstoelenfestival Ennemaborgh

Nacht van de nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht organiseren verschillende afdelingen in Groningen een nachtelijke activiteit om mensen de natuur in het donker te laten ervaren. Zo kun je met IVN Grootegast en IVN Westerwolde gaan wandelen onder een sterrenhemel en IVN Leek Nietap organiseert zelfs een nachtelijke vaartocht over het Leekstermeer. De boottocht is helaas volgeboekt, maar op www.nachtvandenacht.nl zijn nog veel meer activiteiten te vinden, zoals een Candle light diner & Dark Sky vaartocht over het Lauwersmeer. 

Op zoek naar de tweestijlige meidoorn

Op 20 oktober organiseren de kunstenaars die werken aan de toegangen van Allemansgoed Terheyl, een dag in het veld. Ze willen graag samen op zoek naar de tweestijlige Meidoorn (Crataegus laevigata). Overal in Nederland staan Meidoorns, maar juist in het landschap rondom Nietap-Terheyl komt, naast de eenstijlige Meidoorn, ook de tweestijlige Meidoorn voor, omdat de bodem hier zo bijzonder is. Omdat ze nu bessen dragen, is oktober is een goede maand om ze te vinden en markeren. Kijk op de website van IVN Leek Nietap voor meer informatie. 

Workshop bladen maken

Maak jij een ledenblad voor jouw IVN-afdeling? Dan nodigen we je uit voor een workshop over bladen maken en redactie! Onder begeleiding van professional Kees Loogman (voormalig hoofdredacteur van Roots, toen nog Grasduinen) en de redactie van Mens en Natuur gaan we het hebben over tekstvormen, bladritme en beeldmateriaal. Een fijne mix tussen oefeningen, uitwisseling en theorie zorgt ervoor dat je na deze workshop bruisend van de ideeën met het afdelingsblad aan de slag gaat! Voor regio noord vindt deze workshop plaats op 11 november in Zwolle. Meer informatie en aanmelden op www.ivn.nl.

Groene vingers in de buurt: handleiding

Buurtmoestuinen, natuurspeeltuinen en groenstroken in zelfbeheer: de laatste jaren schieten groene buurtprojecten als paddenstoelen uit de grond. Hoewel deze projecten erg kunnen verschillen, hebben ze ook iets gemeen: allemaal maken ze de buurt wat mooier en gezelliger met groen. En allemaal kunnen ze wel wat extra handjes gebruiken om hun plannen uit te voeren. Daarom hebben Movisie en IVN, in opdracht van het Oranje Fonds, een handleiding  gemaakt ( www.ivn.nl/groene-vingers-in-de-buurt) voor het werken met vrijwilligers in groene buurtprojecten.

Enquête groene vrijwilligers

Doe jij groen vrijwilligerswerk via IVN, een andere organisatie of een burgerinitiatief? Tel je planten of dieren, doe je beheerwerk, werk je mee aan een natuurtuin of geef je excursies? Wij vragen u vriendelijk deze enquête in te vullen. De vragen gaan over activiteiten, je motivatie en de kansen en belemmeringen die je ervaart. Met dit onderzoek willen we achterhalen waar groene vrijwilligers behoefte aan hebben, zodat we ze nog beter kunnen ondersteunen. Ken je andere mensen die groene vrijwilliger zijn? Stuur de enquête aan hen door, zodat we een zo goed mogelijk beeld krijgen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met LandschappenNL, SoortenNL, Staatsbosbeheer en IVN. De antwoorden worden anoniem verwerkt. Onder de deelnemers verloten we een aantal leuke prijsjes.