Regionieuws IVN Groningen | november 2017

Veel IVN afdelingen organiseren kadercursussen, zoals o.a. de jeugdbegeleiderscursus, natuuroudercursus en natuurlijk de Natuurgidsenopleiding. IVN vrijwilligers staan vaak zelf voor de groep om hun kennis en ervaring aan de deelnemers over te brengen.  Maar heb je behoefte om jouw docentvaardigheden te ontwikkelen en/of uit te breiden? Dan is de de IVN cursus 'Leren lesgeven met passie voor mens en natuur' echt iets voor jou. In deze nieuwsbrief vindt je alle informatie over deze inspirerende cursus.

Hartelijke groet, 

Marit en Jolanda

Deze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Groningen met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws, stuur je kopij dan vóór 14 december naar j.boekhout@ivn.nl

Agenda 2017 en 2018 IVN Groningen

Dinsdag 13 maart 2018 Regio-overleg Groningen - 19.30 - 22.00 uur
Vrijdag 7 september 2018 Gronings Groen
Zaterdag 6 oktober 2018 Landelijke Ledendag
Dinsdag 30 oktober 2018 Regio-overleg Groningen - 18.00 - 20.30 uur
Zaterdag 17 november 2018 Scharrelkidsdag

Landelijke Raad

Zaterdag 16 december 2017

IVN cursus leren lesgeven met passie voor mens en natuur

Didactiek- training voor IVN'ers
Wil jij ook leren lesgeven met passie voor mens en natuur? In deze docentencursus leer je hoe je met zelfvertrouwen voor een groep staat en je jouw enthousiasme voor de natuur overdraagt op cursisten. 
De vierdelige docentencursus is ontwikkeld voor IVN vrijwilligers (en beroepskrachten) die docentvaardigheden willen ontwikkelen en/of uitbreiden. Je leert hoe je als docent het beste uit jezelf haalt en je leert lesgeven op de IVN-manier, door cursisten zelf te laten ervaren, beleven en ontdekken. Hieronder vindt je meer informatie en het aanmeldingsformulier. 

Informatie IVN cursus Leren lesgeven met passie voor mens en natuur
Aanmeldformulier

Landelijke Raad 

Marianne Weits, IVN Leek- Nietap, zal het komende jaar de Landelijke Raad vertegenwoordigen. Zij wordt bijgestaan door Lammert Tiesinga, IVN Groningen-Haren. Zij bespreken samen de onderwerpen en delen deze met de overige IVN afdelingen. Ook vragen zij input op de punten die in de LR worden ingebracht cq besproken.  

Heb je vragen en/of input die je graag aan de Landelijke Raad wilt voorleggen, neem dan contact op met Marianne Weits. E. weitsmh@gmail.com

Wij bedanken Klaas van der Veen voor zijn inzet en input in de Landelijk Raad het afgelopen jaar.  

Samenwerking IVN Grootegast e.o. en IVN Leek-Nietap

Met ingang van 1 januari 2019 worden de vier gemeenten in het Westerkwartier (Zuidhorn, Grootegast, Leek en Marum) samengevoegd tot één gemeente Westerkwartier.

In die nieuwe gemeente zijn dan 2 IVN afdelingen actief: Grootegast e.o. en Leek/Nietap. Zuidhorn en Humsterland/Middag zijn al sinds jaar en dag witte plekken wat het IVN betreft

Hoe communiceer je dan als 2 afdelingen met die ene gemeente? Met één mond en niet met twee, is het voor de hand liggende antwoord. De twee besturen hebben daarom uit hun midden een commissie gevormd die gaat nadenken over de manier waarop dat het beste kan. De beide afdelingen doen met regelmaat dingen samen. Ook dat is voor uitbreiding vatbaar. En welke organisatorische vorm past daar dan daarbij.

De voorstellen van de bestuurlijke commissie worden aan de beide besturen voorgelegd. Als die instemmen worden de ALV van beide afdelingen geraadpleegd.

IVN wandel/fietsroutes

IVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen de natuur te laten ontdekken. Leren door te doen, door zelf te beleven. Voor jong en oud, ananloog en digitaal laagdrempelig en verdiepend. Dat kan o.a. door educatieve wandel/fietsroutes. Veel IVN afdelingen bieden deze routes al aan via boekjes, brochures en/of in pdf formaat via hun website. Deze routes zijn populair en dragen bij aan de naamsbekendheid van IVN. 

Enkele IVN afdelingen, veelal onafhankelijk van elkaar, zijn bezig met het ontwikkelen van mogelijkheden om (educatieve) wandel/fietsroutes digitaal (via website en/of app) aan te bieden. De kosten zijn echter te hoog om door één afdeling te dragen. Verder ontstaat er op deze manier een zekere wildgroei.

Daarom heeft IVN landelijk samen met IVN Oost Veluwezoom en IVN Apeldoorn het plan opgevat om wandel/fietsroutes (zonder gids) aan te bieden via de IVN website en via een speciale 'IVN routemaker'.  

De routes worden gemaakt in een aparte beheeromgeving (programma Shoudio) en zowel via een IVN app als via de IVN website aangeboden aan het publiek. De routes blijven eigendom van de betreffende afdeling en worden geïntegreerd in de IVN website zodat ze met een zoekroutine kunnen worden geselecteerd, zoals dat nu al gebeurd voor bijvoorbeeld cursussen. 

Een voorbeeld hiervan kun je vinden op www.natuurmonumenten.nl/routes

Enthousiast geworden? En willen je hieraan meewerken? Vul dan het enqueteformulier in op www.ivn.nl/routemaker

Voor meer informatie kun je terecht bij Hans Hogenbirk, bereikbaar via         E. h.hogenbirk@ivn.nl 

Groen & Fit proefpakket met gratis wandelsokken

Lekker buiten zijn is leuk én gezond. Daarom willen we iedereen, binnen zijn of haar eigen mogelijkheden, laten ervaren wat de natuur kan doen voor je gezondheid. Om dit te realiseren hebben IVN en De Friesland Zorgverzekeraar de handen ineengeslagen binnen het Groen & Fit Collectief. Als vrijwilliger van IVN profiteer je van verschillende voordelen waaronder 8% korting op je premie. En IVN ontvangt een donatie van € 15 per nieuwe verzekerde. Maak nu vrijblijvend kennis en vraag het Groen & Fit proefpakket mét gratis wandelsokken aan. Ga naar: www.defriesland.nl/groenisfit

Proefpakket De Friesland 2017

Kind en natuur 

Voor mensen is natuur heel belangrijk, en vooral voor kinderen.  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de natuur een heilzame werking heeft op de mens, er is minder stress als je in de natuur bent, je geneest sneller van ziekten als je zicht hebt op natuur. Lange tijd was het vanzelfsprekend dat je als mens midden in de natuur leefde, op het platteland speelden de kinderen eindeloos in weiden en bossen.

IVN Grootegast heeft op 22 november jl. een informatieavond georganiseerd, waarin Simon Olbertijn, docent aan de Stenden-PABO in Leeuwarden, vertelde over zijn onderzoek naar het gedrag van kinderen die spelen in de natuur. Welke processen spelen zich af, wat gaan kinderen doen als ze vrij mogen spelen? Spelen in de natuur blijkt een rijke bron van leren, van sociale ontwikkeling en van kunst. Opvoeders, leerkrachten, ouders en grootouders: geef het kind de ruimte om te spelen en te exerimenteren en op die manier zich breed te ontwikkelen. Spelen in de natuur is een onmisbaar deel van de ontwikkeling van jonge kinderen tot creatieve en evenwichtige volwassenen.

Themadag Natuur & Gezondheid

IVN streeft naar een 'groene revolutie'waarin mensen de natuur gaan gebruiken om gezond te blijven en waarin zorginstellingen de natuur behunnten voor het herstelproces van hun cliënten. Binnen IVN worden nieuwe activiteiten en programma's ontwikkeld en om bovenstaande ambitie en te leren van elkaar en te leren over de zorgsector organiseert IVN een themadag Natuur & Gezondheid op vrijdag 1 december a.s.  Via onderstaande link lees je hier meer over.  

Themadag Natuur & Gezondheid 1 december 2017

Succesvolle 'Nacht van de Nacht' in en rondom Blauwe Stad. 

Zaterdag 28 oktober jl. is de klok in een groot deel van Europa weer een uur terug gezet; wintertijd! De gemeente Oldambt heeft i.s.m. IVN Bellingwedde deze nacht aangegrepen om het publiek de rust en de schoonheid van de nacht te ervaren. Varend en fietsend genoten 75 bezoekers van het donker  in en om Blauwe Stad. 

Na een heus Nacht van de Nacht diner konden de bezoekers kiezen uit een fietstocht vanuit Winschoten en een boottocht vanuit Midwolda naar het havenkwartier in Blauwestad. Met gedichten, zang, dans en een sterren- en planetenverhaal werd de avond ingevuld. 

Tijdens de fietstocht onderzochten we de effecten van kunstlicht in het donker. De boottocht werd opgeluisterd door Cees Stolk met verhalen over de streek. Nadien genoten de deelnemers van een sfeervolle bijeenkomst in de circustent op het terrein van de Wilgenborgh met gedichten van Anke Kraster, een lied van Kira Dekker, een dans door leerlingen van de dansafdeling van Kunstencentrum de Klinker en een sterrenverhaal door Aart Jan Langbroek.

IVN Bellingwedde

Klussen in de Vlindertuin of de Kuzemerkooi tijdens de Natuurwerkdag

Er is weer hard gewerkt door vrijwilligers van IVN op de natuurwerkdag. Ook IVN Grootegast e.o. en de Stichting Kuzemerkooi hebben de handen ineen geslagen en werkzaamheden verricht in de Vlindertuin in Doezumerbos en de Kuzemerkooi in Oldekerk. Ongeveer 14 vrijwilligers waren aan het werk in de Vlindertuin; de poel werd schoongemaakt, op het terrein waar orchideën groeien werden de Elzen ertussenuit getrokken. Kortom, de vlindertuin is weer klaar voor de winter. In de Kuzemerkooi kregen de vrijwilligers hulp van schoolkinderen en tussendoor genoot iedereen van een lekkere lunch. Een prachtige dag! Wat is er  mooier dan de handen uit de mouwen te steken in en voor de natuur.