Regionieuws IVN Groningen | juli 2017

Voor de meesten is de zomervakantie al begonnen en voor anderen is de zomervakantie in zicht. Kortom een mooi moment om even op adem te komen van de vele activiteiten die IVN'ers allemaal organiseren. Maar na de zomervakantie staat de agenda weer bol van de activiteiten. In deze nieuwsbrief zetten we aantal van deze activiteiten op een rijtje.

Een fijne zomer!  

Deze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Groningen met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws, stuur je kopij dan vóór 8 september naar j.boekhout@ivn.nl

Marit en Jolanda

Agenda 2017 IVN Groningen:
8 september 2017: Gronings Groen
19 september 2017: Regio-overleg Groningen
30 september 2017: Scharrelkids Inspiratie-dag Noord
Oktober: IVN Paddenstoelenmaand

Landelijke Raad:
Zaterdag 7 oktober 2017
Zaterdag 16 december 2017

Overige data 2017:
9 en 10 september: Monumentendagen
10 oktober: Dag van de Duurzaamheid
28 oktober: Nacht van de nacht
4 november: Natuurwerkdag

De Wespspin

Op zoek naar deze prachtige spin
Ga mee op 20 augustus a.s. met IVN Bellingwedde op zoek naar de Wespspin. Dit is de grootste in Nederland voorkomende spin. De Wespspin met de mooie tekening is vanuit het Middellandse Zee gebied naar het noorden opgerukt. Wat heeft deze spin op zijn / haar menu staan? Lees meer....

Gronings Groen - vrijdagmiddag 8 september

Gronings Groen vindt dit jaar plaats op 8 september in de Blauwe Stad. In het grote aanbod van workshops verzorgen ook Lammert Tiesinga (IVN Groningen-Haren) , Aart-Jan Langbroek (IVN Bellingwedde) en Nynke Tahoma en Edith Barf (IVN Leek Nietap) interessante en leuke workshops. 

Ben je lid van een van de onderstaande organiserende organisaties? Dan mag je deze dag niet missen. Meld je dan aan via dit aanmeldformulier

gronings groen

Jongeren voor natuur

Woeste Land en Natuur en Milieu Overijssel organiseren op donderdagavond 14 september een workshop Jongeren voor natuur. In deze workshop ligt de focus op wat jongeren boeit in de natuur en wat zij leuke natuuractiviteiten vinden. De belangrijkste kernwoorden zijn: spannend, competitief, actief en leerzaam.
Locatie: het kantoor van Natuur en Milieu Overijssel in Zwolle (Assendorperdijk 3). Meer weten?  

Exoten- wel of niet welkom? 

Het Platform Natuuronderzoek Drenthe organiseert op 28 september a.s. een themadag over invasieve exoten op het provinciehuis in Assen.

Exoten, niet-inheemse planten die zich hier volop ontwikkelen, worden steeds vaker als overlast ervaren. Maar wanneer is een exoot invasief en vormen ze echt een probleem? Wanneer gaan we over tot bestrijden? En heeft bestrijding eigenlijk wel zin? Wat bepaalt onze keuze om al dan niet te bestrijden: de wet, ecologie, economie, emoties? Welke afweging maakt de Europese Unie?

Het platform wil beleidsmakers en beheerders een handreiking bieden hoe om te gaan met exoten. Uitwisseling van ervaringen met de bestrijding van exoten vormt een belangrijk onderdeel van het programma. De themadag draait om bewustwording en samenwerking. Lees meer...
Kijk op www.provincie.drenthe.nl/exoten voor het aanmeldformulier.

IVN Scharrelkidsdag op zaterdag 30 september a.s.

Een praktische en inspirerende dag voor alle groene vrijwilligers uit
Fryslân, Groningen en Drenthe die zich bezig (willen gaan) houden met
natuureducatie en natuurbeleving, gericht op jeugd en jongeren.

De dag start met een viertal interactieve workshops, waarin jij je gaat verdiepen in één leeftijdsgroep naar keuze [0-4 jaar | 5-8 jaar | 9-12 jaar | 13-16 jaar]. We gaan interactief aan de slag met leeftijdskenmerken, voorbeelden van succesvolle activiteiten en tips voor begeleiders.

In het middagprogramma neem je deel aan één van de acht thema-workshops, waarin we aan de slag gaan met een activiteit. Doen, beleven en zelf ervaren; dat staat centraal!

Half augustus ontvang je de uitnodiging en wijze van aanmelden via de secretaris van jouw afdeling. Ontvang je de uitnodiging niet, houdt dan de website van IVN Groningen | IVN Drenthe | IVN Friesland in de gaten. 

Gezocht! Kandidaten voor de Gouden Mispel

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is op zoek naar kandidaten voor de Gouden Mispel. Deze prijs is gericht op bescherming en ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. 

De Gouden Mispel wordt elk jaar uitgereikt aan 3 personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De mispel is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen. 

Voor 2017 is de organisatie op zoek naar  kandidaten die voor deze prijs in aanmerking komen. Ben je benieuwd naar de prijswinnaars van de voorgaande jaren of wil je een kandidaat voordragen? Meer informatie kun je hier downloaden.

De uitreiking zal plaatsvinden op donderdag 14 december 2017.

Slootjesdag als gezinsactiviteit een groot succes!

Slootjesdag in Opende Pettenpad en Blotevoetenhof 
IVN Grootegast organiseerde de slootjesdag dit keer op de zondag en hebben er meteen een gezinsactiviteit van gemaakt. Dat is reuze goed uitgepakt! Maar liefst 14 (relatief jonge) kinderen kwamen met hun ouders en/of grootouders om deze slootjesdag te beleven. Na een leuk kennismakingsspel, waar een coole kikker met een vriendje in het water wilde springen, gingen de kinderen met schepnetjes etc aan de slag. Kijk voor het verslag en de foto's op de website van IVN Grootegast.  

Zonder bij geen aardbei!

Of het nu wilde planten in de natuur zijn, voedselgewassen of sierplanten in de tuin: de meeste hiervan zijn voor hun vrucht- en zaadvorming aangewezen op honingbijen en wilde bijen. Helaas, het gaat niet overal goed met de bijenstand. De bijen hebben hulp nodig. Uw hulp!

IVN Grootegast wil informatie en ondersteuning bieden zodat u ook een belangrijke rol kunt spelen voor onze bijen. Zelfs in een kleine tuin kunt u het verschil maken! IVN Grootegast organiseert 4 Bijen informatie avonden op 18 september, 25 september, 16 oktober en 20 november. Meld je voor 1 september aan!  
Lees meer....