Regionieuws IVN Groningen | februari 2017

Eerste editie regionale nieuwsbrief IVN Groningen

Dit is de eerste editie van de onze regionale nieuwbrief voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Groningen. In deze nieuwsbrief lees je meer over provincie specifiek nieuws en het afdelingswerk in de provincie Groningen.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws stuur je kopij dan vóór 30 maart naar j.boekhout@ivn.nl

Marit en Jolanda

Inspiratiedagen ledenwerving & PR
Vertegenwoordigers Landelijke Raad
Webwinkel IVN – 10% korting voor afdelingen en IVN leden
Grijs Groen & Gelukkig - Knuffelkip op schoot...
Bijensymposium IVN Westerveld
Huisstijl; hoe zit het nu precies?
Crowdfunding voor je natuurinitiatief
IVN 2021
NLdoet op 10 en 11 maart 2017
Landelijke contributie-inning
IVN moestuincampagne 2017: nieuwe korte cursus en leuke gastlessen
Overige activiteiten van de IVN afdelingen Groningen

Provinciaal nieuws

Inspiratiedagen ledenwerving & PR
Tijdens de inspiratie dagen nemen we je mee in de landelijke campagnes van IVN. Centraal staat deze workshop: “Hoe kun je als afdeling de landelijke campagneperiodes zo goed mogelijk benutten voor extra publiciteit én het werven van nieuwe leden of activeren bestaande
leden?”

We hopen je te inspireren met aansprekende voorbeelden en te helpen met praktische tips en materialen. Uiteraard is er voldoende ruimte om ervaringen te delen, want misschien leren we nog wel het meest van elkaars tops en flops!

Waar/wanneer?
Zaterdag 18 maart 2017 van 10.00-13.00  uur in Nieuw Allardsoog.
Deze dag is inclusief lunch. Er zijn aan deze dag geen kosten verbonden en reiskosten worden vergoed. 
Lees meer…

Vertegenwoordigers Landelijke Raad
Klaas van der Veen vertegenwoordigt jullie in de Landelijke Raad. Om een goede invulling hieraan te geven heeft hij jullie input hard nodig. Dus heb je vragen, opmerkingen die je wilt inbrengen in de Landelijke raad neem dan contact op met Klaas van der Veen, bereikbaar via
E. veenstiksma@planet.nl

Webwinkel IVN – 10% korting voor afdelingen en IVN leden
In de IVN webwinkel zijn verschillende natuurproducten te koop gericht op educatie, recreatie en onderzoek. Daarnaast zijn in de webwinkel ook de IVN materialen te bestellen zoals promotieartikelen, IVN zoekkaarten en kleding. 

IVN afdelingen en IVN leden krijgen bij hun bestelling 10% korting. Hiervoor heb je een kortingscode nodig; vraag ernaar bij de secretaris van jouw afdeling.

Kortom, mocht je op zoek zijn naar natuurproducten: koop ze in de IVN webwinkel!  https://winkel.ivn.nl/

Grijs Groen & Gelukkig - Knuffelkip op schoot...
Een wandeling door een beleeftuin maken, ruiken aan een bosje lavendel, een echte knuffelkip op schoot: geluk zit in de kleine dingen. Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat natuur een positief effect heeft op het welzijn en de gezondheid van ouderen.

Met Grijs, Groen & Gelukkig brengen we ouderen weer in contact met de natuur. Onze droom is de natuur als vast onderdeel binnen de zorg voor onze ouderen. Na de aftrap van Grijs, Groen & Gelukkig begin dit jaar hebben al meer dan honderd verzorgingstehuizen in heel Nederland belangstelling getoond. Samen ontketenen we een groene revolutie in de ouderenzorg!

Zonder vrijwilligers is een zinvolle dagbesteding voor onze ouderen niet haalbaar. Ook Grijs, Groen & Gelukkig kan niet gerealiseerd worden zonder vrijwilligers.

Daarom zoeken we IVN-afdelingen die onze droom delen en ouderen willen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. Bovendien kunnen afdelingen een beroep doen op Premieplan voor  medefinanciering van activiteiten zoals de Natuurkoffer of een Biowalk. 

IVN Hoogeveen, IVN Westerveld, IVN Eelde-Paterswolde en IVN Emmen zijn al actief met natuurbeleving voor ouderen. Wil je ook meedoen?  Kijk ook eens op de campagnesite van IVN. 

Bijensymposium IVN Westerveld
Op 9 en 10 juni 2017 organiseert IVN Westerveld een symposium over bijen, bermen en biodiversiteit.

IVN Westerveld bestaat 25 jaar en organiseert dit symposium voor belangstellenden en allen die zich beroepsmatig bezighouden met openbaar groen bij gemeenten, provincies, waterschappen en NB- organisaties. Lees meer op website van IVN Westerveld.

Huisstijl; hoe zit het nu precies?
Onze huisstijl gaat iets veranderen en dit heeft ermee te maken dat het vorige logo in teveel variaties werd gebruikt én dat - aldus marketingdeskundigen- een beeldlogo (in ons geval de waterlelie) niet voldoende bijdraagt aan de herkenbaarheid van IVN. De waterlelie verdwijnt natuurlijk niet, deze blijft in de opmaak van documenten en brieven zichtbaar maar we gaan profileren met het woordlogo IVN. Zie hieronder.
Onze roepnaam wordt: IVN, natuureducatie. Geen duurzaamheid meer? Nee, voluit (en officieel) blijven we heten: IVN , instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

Crowdfunding voor je natuurinitiatief
Vorig jaar (16 feb) hebben verschillende afdelingen de crowdfundingworkshop bijgewoond van CrowdfundingVoorNatuur. Arjan Klopstra, onze trainer, is benieuwd hoe het gaat met jouw natuurinitiatief en of je nog steeds interesse hebt om aan de slag te gaan met een campagne op CrowdfundingVoorNatuur. Mocht dit het geval zijn dan zou Arjan graag een telefonische afspraak met je willen inplannen.

Arjan Klopstra
platformmanager Crowdfunding VoorNatuur
06-14477914

IVN 2021
De thema's die voor de komende 5 jaar kansrijk zijn, staan in het Meerjarenbeleidsplan meerjarenplan_ivn_2021_concept.pdf. Dit plan is bottom-up en met betrokkenheid van vele IVN-ers opgesteld. Naast Landelijk Bestuur en Landelijke Raad is op veel meer plekken en tijdens veel meer ontmoetingen gesproken over de toekomst van IVN.

Zo hadden we een strategische discussie op het regio-overleg en tijdens de Scharrelkidsinspiratiedag (1 okt 2016) hebben we bouwstenen verzameld voor het beleidsthema Kind & Natuur. De landelijke ledenconferentie in Amersfoort (21 januari 2017) was helemaal gewijd aan het Meerjarenbeleid. Diverse vrijwilligers uit Groningen en Drenthe waren erbij.  

Onze speerpunten zijn: Kind & Natuur, Natuur & Gezondheid, Natuur & Recreatie en Natuur in de Buurt. Hieronder hangen tal van projecten en activiteiten onder waaraan vrijwilligers en beroepskrachten (samen) werken. Ook IVN Grootegast heeft zich bezonnen op de toekomst. Met intervisieronden en begeleiding van bureau  'Inspiratie partners'.

ingezonden_artikel_-_ivn_grootegast_-_herman_woltjer.pdf

NLdoet op 10 en 11 maart 2017
Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart 2017, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. 

Steeds meer IVN afdelingen doen mee aan NLdoet om vrijwilligers te werven gekoppeld aan hun activiteiten. Deelnemers aan de IVN cursus Jongerenbegeleider in regio Noord gebruiken NLdoet om praktijkervaring op te doen bij de begeleiding van jongeren. Wil je ook meedoen? Kijk dan eens op NLdoet.nl.

Landelijke contributie-inning
IVN Borger-Odoorn en IVN Norg hebben de contributie-inning uitbesteed aan de landelijke servicedesk. Dit scheelt hen veel tijd. Tijd die ze liever besteden aan het organiseren van natuuractiviteiten. De afdeling bepaalt uiteraard de hoogte van de contributie die servicedesk int. En ja, ook de servicedesk stuurt aanmaningen (tot 3 keer). Wil je ook van deze service gebruik maken of er meer over weten? 

afspraken_-_landelijk_incasseren_van_contributie.pdf

procesbeschrijving_-_landelijk_incasseren_van_contributie.pdf

IVN moestuincampagne 2017: nieuwe korte cursus en leuke gastlessen
Na een succesvolle moestuincampagne in 2016 gaan we ook in 2017 weer moestuinieren! Voor deze campagne zoeken we IVN'ers voor gastlessen op basisscholen en IVN'ers die in hun afdeling een driedelige cursus moestuinieren willen organiseren. 

Wil jij een gastles moestuinieren organiseren?
Voor het organiseren van moestuin-gastlessen zoeken we IVN gastdocenten. Er zijn gastlessen over drie thema's beschikbaar. De gastlessen kunnen worden gegeven op een basisschool bij jou in de buurt, bijvoorbeeld op een school waar jullie afdeling al mee samenwerkt. IVN kan ook voor schoolcontacten zorgen. De gastles kan het beste gegeven worden in de periode april, mei, juni. Onkosten en reiskosten voor de gastlessen kunnen worden vergoed. 

Een IVN moestuincursus organiseren binnen jouw afdeling? 
IVN heeft afgelopen maanden een nieuwe moestuincursus ontwikkeld. Deze hopen we vanaf midden april op minimaal 15 locaties aan te kunnen bieden. Zo laten we meer mensen kennismaken met IVN en met moestuinieren. Een moestuincursus vindt plaats op 3 avonden en duurt 2 uur per avond. De cursussen zullen plaatsvinden vanaf midden april, in verband met het moestuinseizoen. Voor het organiseren moeten onder andere de locatie en (indien nodig) docenten worden geregeld. Het cursusmateriaal ontvang je van IVN. De eerste 15 afdelingen ontvangen een vergoeding van € 200,-- voor het organiseren van de cursus. 

Wil je meer weten? Neem contact op met Alina Salomon a.salomon@ivn.nl of bel  06-49665132.

Overige activiteiten van de IVN afdelingen Groningen

Speuren naar sporen | Zaterdag 11 februari 2017 | IVN Grootegast
Lees meer…

Is er nog toekomst voor de Aal? | Donderdag 16 februari 2017 | IVN Bellingwedde Lees meer…

Op zoek naar de zwarte specht (en andere vogels) | Zaterdag 4 maart 2017 | IVN Groningen-Haren Lees meer…

Wandelen naar en door de Onlanden | Zondag 19 maart 2017 | IVN Leek-Nietap Lees meer…

Heb je kopij voor de volgende nieuwsbrief? Stuur een mailtje naar j.boekhout@ivn.nl