Regionieuws IVN Groningen | augustus 2018

De vakanties zijn weer begonnen en dat betekent voor veel IVN vrijwilligers even bijkomen van alle activiteiten die zij hebben georganiseerd de afgelopen periode. In deze nieuwsbrief een terugblik én we kijken vooruit naar wat komen gaat.  

Wij wensen iedereen een mooie zomer toe!   

Deze nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Groningen. Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen, stuur je kopij dan naar j.boekhout@ivn.nl

Agenda 2018 IVN Groningen

Vrijdag 7 september: Gronings Groen - Natuur op en rond het boerenland
Hele maand oktober- IVN Paddenstoelenmaand
Zaterdag 6 oktober: Landelijke Ledendag
Donderdag 27 september en donderdag 11 oktober: Bijencursus Groningen
Zaterdag 13 oktober: Inspiratiedag Kind & Natuur 
Dinsdag 30 oktober: Regio-overleg Groningen - 18.00 - 20.30 uur
Zaterdag 24 november 2018: Workshop Storytelling (Duurzaamheidscentrum Assen)

Landelijke Raad

Zaterdag 13 oktober 2018 
Zaterdag 15 december 2018

Overige data

27 oktober: Nacht van de Nacht
3 november: Natuurwerkdag

Geslaagde Provinciale IVN ledendag!

Op 14 juli jl. waren we te gast bij IVN Veenkoloniën voor de proviniciale ledendag Groningen. Hans Bellers, voorzitter IVN Veenkoloniën, vertelde op humoristische wijze hoe de afdeling is ontstaan en welke activiteiten de afdeling tegenwoordig organiseert. Daarna volgde een interessante lezing over de aanpassingen die Natuurmonumenten aanbrengt om de omgeving van Westerwolde in oude glorie te herstellen. De boswachter van Staatsbosbeheer vermaakte ons met prachtige verhalen en foto's over de kerkuilen in Westerwolde. We hebben weer veel geleerd. 

Na een goed verzorgde lunch verdeelden we ons in verschillende groepen om te wandelen langs de Westerwoldse Aa of voor een bezoek aan de biologische boerderij van Luring. De boerin liet ons zien wat natuurinclusieve landbouw inhoudt en welke oplossingen zij hebben bedacht voor de uitdagingen die hierbij komen kijken. De deelnemers waren zeer enthousiast en raakten niet uitgepraat. We willen IVN Veenkolonieën hartelijk danken voor de organisatie van deze geweldige dag.  

Heb jij je al aangemeld voor Gronings Groen? 

Natuur op en rond het boerenland
Heb jij je al opgegeven voor Gronings Groen? Hét event voor alle groene vrijwilligers in Groningen. Gronings Groen vindt plaats op vrijdag 7 september a.s. met als thema 'Natuur op en rond het boerenland'. Geef je snel op via deze link. 
In de bijlage vind je meer informatie over deze dag.  

Samenwerking IVN afdelingen in Groningen 

Steeds meer IVN afdelingen weten elkaar te vinden om gezamenlijk actviteiten te organiseren. In de loop van dit jaar gaan IVN Westerwolde en IVN Oldambt zelfs officieel samen verder als één IVN afdeling onder de naam IVN Westerwolde-Oldambt.

Op dinsdagavond 13 november organiseren zij gezamenlijk een lezing o.l.v. IVN Westerwolde. Madeleine Postma van de Werkgroep Grauwe Kiekendief vertelt over de trekroutes van deze prachtige roofvogel. Lees meer....

IVN wandel- en route app bijna gereed

Nog een paar aanpassingen en dan is de IVN wandel- en route-app klaar.

In de IVN wandel- en route-app kun je wandel- en/of fietsroutes invoeren met tekst en foto's. Zo maken we gezamenlijk een digitale natuurgids die je via de website, smartphone en tablet off-line kunt gebruiken. De routes zijn zichtbaar in de app, op de IVN websites en IVN afdelings websites. 

Heb je nog wandelingen in de regio die je graag in deze app wilt opnemen? Ook wandelingen die niet specifiek bij jullie afdeling horen kun je in deze app invoeren. Bestanden in Word, PDF of GPX zijn bruikbaar om in de app te zetten. Afdelingen die zich aanmelden betalen eenmalig een bedrag om mee te doen. Na betaling krijg je een inlogcode en handleiding toegestuurd en dan kun je direct beginnen. Heb je hulp nodig dan kun je een training krijgen en/of vragen stellen aan App-support. 

Er zijn al afdelingen druk bezig met het invoeren van routes, zoals in IVN afdelingen in Midden Drenthe en Peize en ook het IVN regiokantoor Noord. Groningse routes mogen natuurlijk niet ontbreken! Dus heb je leuke route, laat het dan weten aan l.nieuwboer@ivn.nl

Kosten: eenmalig € 100,-- voor 5 of minder routes. Wil je meer dan 5 routes invoeren, dan betaal je eenmalig € 250,-- en kun je een onbeperkt aantal routes invoeren. 

Laat jouw buurt zoemen

Cursus bijenvriendelijk tuin- en groenonderhoud voor vrijwilligers.
In deze cursus leer je hoe je tuin en omgeving bijvriendelijk maakt. Hoe zorg je voor voldoende voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen? Met bijvriendelijk onderhoud help je niet alleen de wilde bijen, maar ook andere insecten en de biodiversiteit in het algemeen. 

De cursus is bedoeld voor vrijwilligers die aan de slag willen met het bijvriendelijk maken van hun tuin, buurt of omgeving en wordt aangeboden in het kader van het project Nederland Zoemt. 

Data: Donderdag 27 september en donderdag 11 oktober 2018 + een excursie in het voorjaar van 2019 (datum volgt)
Tijd: 19.30-22.00 uur
Locatie: NME Centrum Hoogezand, Burg. van Royenstraat West 11, 9602 CR  Hoogezand.

AANMELDEN

Heb je nog vragen/opmerkingen? Neem dan contact op met Titia Blanksma via t.blanksma@ivn.nl

Inspiratiedag voor jeugd- en jongerenbegeleiders in een nieuw jasje

Wil jij ook dat kinderen en jongeren weer meer de natuur gaan beleven? In hun vrije tijd, maar ook op school of als ze bij de kinderopvang zijn? Op zaterdag 13 oktober organiseert IVN Noord de Inspiratiedag Kind & Natuur (voorheen Scharrelkids Inspiratiedag). Dit jaar neemt Mark Mieras ons mee in de wondere wereld van het kinderbrein en de invloed die de natuur daarop heeft. Je kunt meedoen aan vernieuwende en inspirerende workshops. Dit jaar vindt de Inspiratiedag Kind & Natuur plaats op onze eigen IVN locatie in Orvelte. Eind augustus ontvangen jullie de uitnodiging en houd ook de website in de gaten. 

Workshop Storytelling

Sinds er taal is, zijn er verhalen. Verhalen zijn een krachtig en effectief middel om mensen te raken en te verbinden. Hoe kan je als natuurgids of IVN-afdeling storytelling inzetten om jouw boodschap onder de aandacht te brengen? Dat is de vraag die tijdens de workshops storytellling centraal staat. Een fijne mix van oefeningen, uitwisseling en theorie zorgt ervoor dat je na deze workshop bruisend van de ideeën aan de slag gaat! 

De workshop vindt plaats op zaterdag 24 november a.s. van 10.00 - 15.30 uur in het Duurzaamheidscentrum Assen. Adres: Bosrand 2, 9401 SL Assen. Meld je hier aan!