Regionieuws IVN Groningen | april 2017

De lente is nu echt begonnen! De Tjiftjafs zijn weer te horen en ook de eerste boerenzwaluw is gesignaleerd.

Na het succes van vorig jaar kon het eigenlijk niet uitblijven. Ook in 2017 komt Albert Heijn weer met de moestuintjesactie in samenwerking met IVN! Met de handen in de aarde, zaaien en plantjes verzorgen. Dit is genieten voor jong én oud en ook super leerzaam!  IVN'ers organiseren moestuincursussen in het hele land, ook in Groningen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. 

Deze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Groningen met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk in de provincie Groningen.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws, stuur je kopij dan vóór 19 mei naar j.boekhout@ivn.nl

Marit en Jolanda

Belangrijke data
Moestuincursus
Gronings Groen; vrijwilligers gezocht!
Nieuwe natuurgidsenopleiding Borger-Sellingen
Informatieavond IVN Natuurgidsenopleiding Groningen-Drenthe
Grote belangstelling voor Nationale Buitenlesdag! 
Cursus Jongerenbegeleider
Natuurspeelplaats heeft Wilgenhut
Workshop Eten uit de natuur
IVN Groningen-Haren heeft nieuwe werkgroep
Het leven van de vleermuis

Provinciaal nieuws

Belangrijke data

Agenda 2017 IVN Groningen:

8 september 2017: Gronings Groen
19 september 2017: regio-overleg Groningen
30 september 2017: Scharrelkids Inspiratie-dag Noord
Oktober: IVN Paddenstoelenmaand

Landelijke Raad:
Zaterdag 10 juni 2017
Zaterdag 7 oktober 2017
Zaterdag 16 december 2017

Overige data 2017:
11 april Nationale Buitenlesdag
22 maart Boomfeestdag
9 en 10 juni: Bijensymposium IVN Westerveld
29 juni IVN Modderdag
9 en 10 september: monumentendagen
10 oktober: Dag van de Duurzaamheid
28 oktober:Nacht van de nacht
4 november: Natuurwerkdag

Moestuincursus
Je kunt er niet meer omheen; IVN is educatiepartner van de AH moestuinjesactie. In de AH filialen staan informatiezuilen en IVN moestuintjesexperts staan klaar om vragen over moestuinieren te beantwoorden. IVN is zichtbaarder dan ooit. Kijk hiervoor eens op AH/moestuintjes.

Nu de zon wat vaker tevoorschijn komt krijg je weer zin om naar buiten te gaan. Misschien wil je wel beginnen met een moestuin, maar hoe pak je dat aan? Moet je de grond wel spitten? Hoe krijg ik veel opbrengst? Zijn oude groenterassen beter? Wat doet een moestuin voor mijn gezondheid?

IVN Bellingwedde helpt je graag op weg met een cursus moestuinieren om te ervaren hoe de natuur groeit met als beloning lekker smullen en genieten. Meer informatie...

Gronings Groen; vrijwilligers gezocht!
Zoals bekend organiseren 6 groene organisaties in de provincie Groningen dit jaarlijks terugkerend evenement. Een dag voor vrijwilligers om kennis op te doen aan de hand van workshops en elkaar te leren kennen. Dit jaar ligt de (hoofd)organisatie van Gronings Groen in handen van IVN Groningen en gaan we, op aanraden van IVN Bellingwedde, naar de Blauwe Stad. We zijn druk bezig met de voorbereidingen en we hebben de grote lijnen reeds uitgezet. Zo geeft Lammert Tiesinga van IVN Groningen-Haren een workshop over Landschap versus Natuur, Daan Bleichrodt van IVN vertelt over Tiny Forest en veel meer. De vooraankondiging volgt deze maand.

Maar we kunnen jullie hulp goed gebruiken! Heb je een (geldig) EHBO diploma en wil je deze dag de EHBO post bemannen? Of wil je liever helpen met allerlei hand en span diensten, zoals het helpen bij het parkeren, bediening geluidsapparatuur etc. Meld je dan aan door een mail te sturen aan Jolanda Boekhout, E. j.boekhout@ivn.nl.
Wij hopen op jullie steun en hulp! 

Nieuwe natuurgidsenopleiding Borger-Selllingen
Ben je enthousiast over de natuur in je eigen omgeving? Wil je meer weten over deze natuur en je er samen met andere voor inzetten? Dan is de Natuurgidsenopleiding van IVN misschien iets voor jou!

Op 7 september start er een in de grensregio van Groningen en Drenthe. Het opleidingsteam (vanuit IVN Bellingwedde, IVN Westerwolde en IVN Borger-Odoorn) heeft een prachtig afwisselend programma gemaakt.

Er is veel belangstelling voor de IVN Natuurgidsenopleiding waarin kennisontwikkeling over flora, fauna, (landschaps)ecologie en cultuurhistorie even belangrijk is als het ontwikkelen van (didactische) vaardigheden in het omgaan met groepen.

Wil jij ook natuur in de harten van mensen brengen? Stuur een mail naar ngo.groningendrenthe@gmail.com of kom naar de informatieavond op 15 juni (zie hieronder). Bellen kan ook. Contactpersoon: Marit Stokkentreeff 06-50248898

Informatieavond IVN Natuurgidsenopleiding Groningen-Drenthe
Het meedoen aan de IVN Natuurgidsenopleiding is verslavend, leuk, maar kost ook flink tijd. 16.000 mensen gingen je voor. Denk je erover om deze opleiding te volgen, maar wil je eerst meer weten? Kom dan naar de informatieavond op 15 juni in Borger.

Tijdens deze interactieve avond krijg je duidelijke uitleg over de opleiding, de lesdata, de gebieden en de opdrachten. Je maakt kennis met de vrijwilligers die de opleiding organiseren. Het team verzorgt een paar 'Natuurmomenten', zoals iedereen dat tijdens de opleiding ook een keer zal verzorgen. Een leuke opdracht waarbij natuurbeleving centraal staat. Kom dus proeven aan de lessfeer. 

Donderdag 15 juni 2017
19.30 – 22.00 uur
Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JT Borger
Contactpersoon: Marit Stokkentreeff, E. m.stokkentreeff@ivn.nl

Grote belangstelling voor Nationale Buitenlesdag! 
Op dinsdag 11 april is Nationale Buitenlesdag en geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! IVN verzorgt samen met Jantje Beton informatie, promotie, materialen en adviezen.
Zie www.ivn.nl/buitenlesdag

Ook is er ondersteuning bij het vergroenen van het schoolplein zodat dit een echt buitenlokaal wordt. Op dit moment doen al 1361 scholen in Nederland mee aan de Nationale Buitenlesdag. 20% van de scholen in Groningen doen mee met in totaal 57 buitenlesdagen. IVN zet zich ook met dit fantastische project opnieuw op de kaart. Indien er vrijwilligers zijn die betrokken zijn bij Buitenlesdag of vergroening van schoolpleinen, laat het ons weten. In de volgende nieuwsbrief vertellen we graag over jullie ervaringen.

Cursus Jongerenbegeleider
De cursus Jongerenbegeleider, die IVN en Woesteland organiseerden in januari en februari is (bijna) afgerond. Sommige deelnemers hebben het laatste onderdeel- een praktische natuuractiviteit voor en met jongeren- reeds uitgevoerd. Anderen zijn nog bezig met hun GPS-speurtochten, Fotosafari's en Bushcraft. Hopelijk geven de 25 deelnemers, afkomstig van IVN en diverse terreinbeherende organisaties in Groningen, Friesland en Drenthe, een nieuwe impuls aan de relatie jongeren en natuur.

Dat dit superleuk kan zijn, blijkt wel uit het bericht hieronder over het bouwen van een Wilgenhut. Op www.woestelandacademie.nl vind je nog meer workshops voor mensen die willen leren jongeren begeleiden, zoals de workshop didactiek op 13 mei in het Duurzaamheidscentrum.

Natuurspeelplaats heeft Wilgenhut
Als gevolg van de cursus Jongerenbegeleider is IVN Leek-Nietap hard aan de slag gegaan door het bouwen van een Wilgenhut voor en door jongeren. Met de inzet van 3 kersverse jongerenbegeleiders heeft IVN Leek-Nietap in samenwerking met De Zijlen, gemeente Leek én jongeren van RSG De Borgen een prachtige Wilgenhut gebouwd in de natuurspeelplaats. Lees meer...

Workshop Eten uit de natuur
Onder leiding van Jannie Reinders organiseert IVN Grootegast een workshop Eten uit de natuur op 29 april. Meer informatie over deze workshop volgt. Houd de website van IVN Grootegast in de gaten. 

IVN Groningen-Haren heeft nieuwe werkgroep
De Wilde Planten Tuinkring Haren (en omgeving) is per 1 januari samengegaan met IVN Groningen-Haren en gaat daar als werkgroep verder aan de slag. De werkgroep tuinieren met inheemse planten en struiken en organiseren jaarlijks tal van activiteiten, zoals een plantenruildag in het voor- en najaar, lezingen en excursies naar tuinen, kwekers etc. Alle activiteiten staat open voor leden en andere belangstellenden. 

Het leven van de vleermuis
Aan de hand van foto's over het leven van de vleermuis vertelt René Kriek over het gedrag, echolocatie, winterslaap en de bijzondere soorten die in de Ter Apeler bossen voorkomen. Als het weer het toelaat gaan we ook even naar buiten om naar de vleermuizen te kijken en te luisteren. De organisatie ligt in handen van IVN Westerwolde. Lees meer....

Heb je kopij voor de volgende nieuwsbrief? Stuur een mailtje vóór 19 mei naar j.boekhout@ivn.nl