Groningen
Duurzaamheid
donderdag04mei2017

Zwerfafval: Samen Westerkwartier schoon!

Het samenwerkingsverband regio Westerkwartier, bestaande uit de gemeenten Grootegast, Zuidhorn, Marum en Leek, heeft veel last van zwerfafval. Vooral langs de wegen van en naar school vormt zwerfafval een serieus probleem. Daarom besloten de gemeenten in samenwerking met NDCE Westerkwartier leerlingen van het voortgezet onderwijs mee te laten denken aan een oplossing. Met behulp van IVN Jongeren Adviesbureau zijn jongeren uit de gemeenten behorend tot Westerkwartier aan het werk gezet.

Afval opruimen met een app in Zuidhorn

Leerlingen van Gomarus College uit Zuidhorn en Lauwers College uit Grijpskerk presenteerden op 6 april in de raadszaal van de gemeente Zuidhorn hun oplossingen om zwerfafval in de gemeente tegen te gaan. Eerder die week bezocht wethouder Henk Bakker de schoolklassen en vroeg hij de leerlingen om met goede ideeën en oplossingen te om zwerfafval te verminderen. De leerlingen presenteerden hun creatieve en innovatieve oplossingen aan een overvolle raadzaal. Ook ouders waren aanwezig.

Opvallend is dat de leerlingen zich vooral in willen zetten om het zwerfafval opruimen ‘leuker’ te maken. Met een ‘Pokémon’ achtige app bijvoorbeeld, waarbij je gestimuleerd wordt om zwerfafval op te ruimen om een beloning te verdienen. Of met pratende prullenbakken in de vorm van een dier. Henk Bakker was blij verrast met alle goede tips van de leerlingen en de producten!

Niet genoeg prullenbakken in Grootegast

Leerlingen van De Woldborg presenteerden op 15 februari hun oplossingen om zwerfafval in de gemeente op te ruimen in het gemeentehuis van Grootegast. Stuk voor stuk boeiende presentaties die dan ook op veel lof en complimenten konden rekenen van de jurerende wethouder Mark de Haan en afvalbeleidsmedewerker Jan Zijlstra. Enkele interessante conclusies zijn dat er in Grootegast simpelweg niet genoeg prullenbakken staan en dat de bakken die er wel staan niet echt opvallen. Ze zijn saai en nodigen niet uit om er gebruik van te maken, volgens de leerlingen. Gelukkig wisten diverse groepen wel te vertellen hoe dit probleem aangepakt moet worden.

Misschien wel de meest opvallende oplossing was de introductie van ‘Stinkie’. “Stinkie moet bij scholen en speeltuinen komen te staan en is gemaakt van gerecycled plastic”, aldus de groepsleden. “Behalve de buik, dat is een vuilniszak. Stinkie vraagt de aandacht en als de zak vol is knapt zijn riem open en moet er een nieuwe vuilniszak in. Dat wordt dus een spelletje waarbij kinderen gaan proberen de riem te laten knappen. Zo kan ook het zwerfafval dat er al ligt opgeruimd worden.” Verder kregen de aanwezige ouders, leerkrachten en belangstellenden goede ideeën te horen over verlichte prullenbakken met zonnepanelen, stripfiguren en een heuse wedstrijd ‘Ontwerp je eigen prullenbak’. Dus kregen alle groepen een mooie oorkonde mee als aandenken aan een uitdagende week waarin zij zelf mee mochten denken over een groot en duur probleem binnen de gemeenten.

In de gemeente Leek gaat het IVN Jongeren Adviesbureau in het najaar van 2017 van start.

Voor vragen kunt u terecht bij Monique Pas van IVN Regio Noord op m.c.pas@ivn.nl of op 06 463 22 370.