Groningen
Kind & Natuur
woensdag02sep2020

Tiny Tales: een kriebelige verhalenwedstrijd

De natuur zit vol verhalen. Echte verhalen en fantasieverhalen, verhalen van mensen en verhalen van dieren. De kleinste dieren zijn misschien nog wel het meest bijzonder. Wist je dat de sluipwesp zijn eitjes ín andere insecten legt? Of dat een hooiwagen één van z’n poten laat vallen als hij wordt aangevallen? De natuur is een belangrijke bron van inspiratie, creativiteit en fantasie voor kinderen. Met de verhalenwedstrijd Tiny Tales duiken zij in de wereld van de kriebelbeestjes én in de wereld van de verhalen. Zo ontdekken ze hoe mooi en bijzonder – en vooral helemaal niet eng of vies – kriebelbeestjes zijn.

Voor wie?

Alle leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 kunnen meedoen. Leerkrachten van de basisschool schrijven zich in voor de wedstrijd en sturen het verhaal op. Extra leuk als de deelnemende school een Tiny Forest beheert, dan kunnen de leerlingen daar op zoek naar kriebelbeestjes. Maar ook als er bijvoorbeeld een moestuin, groen schoolplein of park in de buurt is, kunnen scholen meedoen. 

Hoe werkt het?

Ga met jouw klas naar buiten en laat je inspireren door de kriebelbeestjes. Zij krijgen een (hoofd)rol in jouw verhaal.

  1. Laat de leerlingen een verhaal schrijven, met behulp van onze schrijftips.
  2. Kies per leerjaar het beste verhaal en dien ‘m in vóór 18 oktober 2020.
  3. Voor de kerst in 2020 hoor je of jouw klas heeft gewonnen!
  4. Wat kan jouw school winnen?

De klas met het winnende verhaal wordt uitgenodigd op een bijzondere plek. Een plek waar het verhaal niet zonder de natuur kan. Waar je je even in een andere wereld waant. En waar je betoverd wordt in het groen... De Efteling natuurlijk! In de verhalen en sprookjes van de Efteling speelt de natuur nét zo’n grote rol als in het verhaal van jouw klas en tijdens de prijsuitreiking vertellen zij hier graag over. Daarna gaat de hele klas zelf ervaren wat natuur doet voor de attracties en genieten van een fantastische tijd in de Wereld vol Wonderen.

Tips voor verhalen en beestjes zoeken

Hoe werkt dat dan precies, beestjes zoeken? En waar moet je op letten als je een verhaal schrijft? IVN helpt! We bieden downloads aan die je op weg helpen. Meld je aan voor de Tiny Tales verhalenwedstrijd en ontvang de materialen per e-mail:

  • Handreiking voor leerkrachten: informatie over hoe je beestjes kunt zoeken met passende opdrachten.
  • Tips voor leerlingen: hoe schrijf je een goed verhaal? En hoe vind je kriebelbeestjes?

Wanneer?

Meld je aan voor de wedstrijd en je ontvangt de materialen per email. Zo kun je met jouw klas na de zomer lekker aan de slag! De verhalen kunnen jullie tot aan de herfstvakantie insturen (18 oktober 2020). Voor de kerstvakantie in 2020 hoor je of je gewonnen hebt. De klas van de leerling met het winnende verhaal gaat in februari 2021 naar de Efteling. Wil je zeker weten dat je niks mist? Schrijf je vast in!

Meedoen?

Wil je met jouw klas of school meedoen met de Tiny Tales verhalenwedstrijd? De wedstrijd is nu nog niet van start gegaan, maar je kunt je wel vast (vrijblijvend) aanmelden. Vul je gegevens in, dan houden we je op de hoogte en ontvang je als eerste alle informatie en materialen.

Per school kunnen meerdere klassen meedoen aan de Tiny Tales verhalenwedstrijd. Als er bijvoorbeeld drie groepen 6 zijn die meedoen, kunnen al deze groepen meedoen. Maar de leraar kan uiteindelijk per jaarlaag maar 1 VERHAAL indienen. Dus van deze drie groepen 6 wordt er 1 verhaal ingediend voor de wedstrijd.

Ja, mijn klas wil meedoen met Tiny Tales!
 

De Tiny Tales verhalenwedstrijd wordt georganiseerd door IVN Natuureducatie en mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en de Van Dijk Nijkamp stichting.