Groningen
Jongeren
donderdag19nov2020

Leerlingen van RSG De Borgen willen een groener schoolplein

Bij het vak Onderzoek en Ontwerp op de Lindenborg, een van de locaties van RSG De Borgen, hebben leerlingen nagedacht over een beter schoolplein. Met een presentatie aan de directie, de ouderraad en IVN Natuureducatie lieten ze zien wat zij graag rond de school zouden willen realiseren en dat is onder andere meer groen. In een periode van 7 weken hebben de 2e klassers verschillende zaken onderzocht. De directie en de ouderraad fungeerden bij deze opdracht als opdrachtgevers. IVN was de expert die de leerlingen op weg heeft geholpen.

Huidige schoolplein voldoet niet aan wensen 

Uit het onderzoek bleek dat het huidige schoolplein aan een flinke renovatie toe is. Er is op dit moment een aantal zaken aan vervanging toe. Een paar bankjes zijn stuk en de verweerde groene pingpongtafel hoort eigenlijk blauw te zijn. Vorig jaar is er door de ouderraad een mooie basket geplaatst en zijn er doeltjes op het veldje gezet. Er is dus al een eerste stap gezet. Dit wordt door de leerlingen zeker gewaardeerd, maar dan moet het gras wel worden gemaaid, anders krijg je wel hele vieze schoenen.

Tijd voor actie: moestuin, kippenren en groen dak 

De leerlingen hebben via interviews en enquêtes aan schoolgenoten gevraagd wat zij van het huidige plein vonden en wat er anders zou kunnen. Conclusie was dat er best wel behoefte is om naar buiten te gaan, maar dat het schoolplein dan wel aantrekkelijk gemaakt moet worden. Het is duidelijk tijd voor actie. De meeste leerlingen pleiten voor een moestuin, waarbij de oogst weer gebruikt kan worden in de gezonde kantine. Eén presentatiegroep wil zelfs een kippenren plaatsen en ook de eieren gebruiken voor een broodje gezond. Een ander idee was om groente op het dak te gaan verbouwen. Je hebt dan immers ook altijd genoeg zonlicht. Een schoolplein kan door een moestuin een plek worden waar je ook kunt leren. Naast het harde werken in de tuin moet er natuurlijk ook uitgerust worden. Dit kan op mooie banken op het plein en op het dak. En als het regent kunnen de leerlingen chillen in een overdekte zithoek. Om ook te kunnen bewegen op het plein kozen de meeste groepen voor een pannaveld.

Praktisch uitvoerbaar 

Alles bij elkaar een mooie combinatie van een groene, beweegvriendelijke en ook nog leerzame omgeving. Alle plannen zijn in een ontwerprapport aangeboden aan de ouderraad. Zij gaan nu bekijken welke ideeën realiseerbaar en praktisch uitvoerbaar zijn. 

Jongeren laten meedenken 

Wil je jouw leerlingen ook laten meedenken over concrete en realistische maatschappelijke vraagstukken? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we kijken of er mogelijkheden zijn voor een JAB project (Jongeren Adviesbureau)