Groningen
Natuur in de Buurt
donderdag25jun2020

Een Tiny Forest in je eigen achtertuin!

IVN Natuureducatie zoekt voor de tweede keer 20 particulieren voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in eigen achtertuin! Doe-het-zelf, maar natuurlijk is er wel ondersteuning vanuit IVN geregeld waaronder een cursus en een financiële bijdrage.

Een Tiny Forest is een inheems minibos dat de biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Particulieren moeten minimaal 100 vierkante meter tuin ter beschikking hebben. Ook verenigingen en stichtingen kunnen zich aanmelden.

Dromen over een Tiny Forest

In Nederland zijn de afgelopen twee jaar tientallen Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten, maar er zijn ook al 25 particulieren met een eigen minibos. Miranda en haar man David vroegen een Tiny Forest als huwelijkscadeau aan hun gasten. Nathalie van Loon heeft sinds een jaar een Tiny Forest in haar tuin. “Ik vind het belangrijk dat onze dochters van acht en tien de natuur dichtbij huis ervaren.” En ook Karin van Toor heeft haar droom van een minibos al laten uitkomen: “Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit.”

Vertel ons waarom jij een Tiny Forest wil

Geïnspireerd door deze drie pioniers heeft IVN Natuureducatie afgelopen jaar al twintig tuineigenaren kunnen ondersteunen om een Tiny Forest in eigen achtertuin aan te leggen. Er wordt veel animo verwacht bij de inschrijving en omdat er slechts 20 plekken beschikbaar zijn, is een goede motivatie erg belangrijk. Inschrijven kan tot 31 juli  via ivn.nl/tinyforest/achtertuin. Lees hier meer over de voorwaarden.

Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten. Begin 2018 ontving IVN Natuureducatie € 1,85 miljoen van de Nationale Postcode Loterij voor het realiseren van Tiny Forests door heel Nederland. De inschrijving voor particulieren is daar onderdeel van.