Kookchallenge

Het voedselcongres dat IVN Noord in opdracht van de Jong Leren Eten Makelaars had gepland, kan helaas niet doorgaan. Tijdens dit congres zouden leerlingen van voortgezet onderwijs scholen uit de drie noordelijke provincies de resultaten van hun voedselopdrachten presenteren. Gelukkig is gezonde en duurzame voeding ook een onderwerp dat bij uitstek geschikt is om thuis mee aan de slag te gaan! Daarom heeft IVN een alternatieve opdracht bedacht: een kookchallenge. En omdat alle scholen tot en met de meivakantie dichtblijven, hebben we besloten om deze challenge niet alleen aan te bieden aan de scholen die al mee zouden doen aan het congres, maar aan alle VO-scholen in de drie noordelijke provincies. We hopen namelijk dat zoveel mogelijk jongeren deze uitdaging aangaan!

Kookchallenge: maak een gezonde en duurzame maaltijd

We dagen leerlingen uit om een gezonde en duurzame maaltijd te bereiden voor hun ouders/verzorgers, broers en/of zussen. Kortom: voor iedereen met wie ze nu zoveel tijd doorbrengen. Juist in een tijd als deze is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, gezond te eten en voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Een extra uitdaging is dat de leerlingen hun eigen kookkunsten moeten gaan vastleggen in een filmpje van maximaal 10 minuten. Degene met het leukste of meest creatieve gezonde en duurzame recept en filmpje wint en krijgt een kookworkshop. Wie deze workshop gaat geven, is nog even een verrassing.

Uitgedaagd via een vlog

Via een vlog worden de leerlingen uitgedaagd om mee te doen aan de challenge en krijgen ze extra instructies. Hoofdrolspeler Sarah licht toe waar je allemaal op moet letten bij het koken van een gezonde en duurzame maaltijd èn bij het filmen. Sarah is een jonge, veelzijdige en enthousiaste theatermaker, die bekend is met de doelgroep. Zij heeft tijdens het opnemen van deze kookchallenge zelf ook een gezond en duurzaam recept gekookt, die te vinden is op de site van het Voedingscentrum. Daarnaast hebben we een checklist gemaakt die leerlingen kunnen gebruiken bij het filmen en koken. Hierop vinden ze bijvoorbeeld links naar websites met recepten van of filmpjes over gezonde en duurzame maaltijden.

Accepteer cookies

Meedoen met jouw klas? 

Ben je docent in het voortgezet onderwijs in een van de drie noordelijke provincies en wil je jouw klas ook de kans geven om mee te doen aan deze kookchallenge? Meld je dan aan via dit formulier. Na aanmelding krijg je alle benodigde informatie en formulieren opgestuurd.