Gelderland
Natuur in de Buurt
donderdag28jan2021

Terugblik ontwerpsessie Tiny Forest Grootstal

Op donderdagavond 21 januari kwam een klein gezelschap van basisschool De kleine Wereld, buurtbewoners, IVN Natuureducatie, gemeente Nijmegen en een landschapsontwerper online bijeen om ideeën en wensen te bespreken voor Tiny Forest Grootstal. Tijdens de ontwerpsessie zochten we naar een goede plek voor het Tiny Forest en het buitenlokaal.

Veel wensen voor groen spelen, leren en ontmoeten 

Vooraf waren buurtbewoners gevraagd om reactieformulieren in te sturen of mee te doen aan de veldverkenning tijdens de kerstvakantie. Het Expertteam Groen van basisschool de Kleine Wereld heeft allerlei ideeën en schetsen gemaakt hoe zij een Tiny Forest graag met de leerlingen willen gebruiken.  Al pratende waren er veel ideeën om het spelen van kinderen aantrekkelijker te maken, veel meer dan wat we met Tiny Forest mogelijk kunnen maken. Klimmen, balanceren en springen op boomstammen, een blotevoeten pad, een uitkijktoren etc.

Picknicken en spelen in het gras

Er ontstonden ook wensen buiten het Tiny Forest plangebied voor het bredere veld. De zuidelijke stroken van het veld zijn nu niet geschikt voor balspellen, het gras is te lang. Met een ander maaibeleid zouden deze plekken ook geschikt kunnen worden om lekker te picknicken.  Ook is er animo om een mooie groene verbinding te maken naar Stadstuin de Groene Schakel. Dat kan met bloembollen, inheemse struiken, kruiden die vlinders en bijen aantrekken etc. Wensen die te maken hebben met water kunnen helaas niet gerealiseerd worden. Dit is een erg droge zandigere plek, waar het water niet blijft staan. Daarnaast ligt er een oude vuilnisbelt onder een groot deel van het gebied.

De gemeente Nijmegen gaat kijken of het Tiny Forest te combineren is met plannen voor meer groene en gezonde speel- en ontmoetingsplekken in de stad, zodat er meer wensen te realiseren zijn. Ook de wensen voor ander maaibeleid  en de verbinding naar de Groene Schakel kunnen dan concreter gemaakt worden.

  • Bekijk de Presentatie ontwerpsessie TF Grootstal met alle wensen van school en buurt en de vervolgstappen.
  • Bekijk hier de video over Tiny Forest Grootstal en waar een ontwerp aan moet voldoen met wensen en ideeën van school en buurt 

 Tiny Forest in S-vorm

Landschapsontwerper Susanne Dohmeier van Dolmans Landscaping maakte live een ruwe schets op basis van alle input. Verrassend was de vorm van het bosje in een S vorm. Door de rioolbuis te verplaatsen en middenin het bos te plaatsen ontstaat een spannende onderdoorgang voor de kinderen. Een avontuurlijk pad met wilgenbogen, stapstenen, boomstammetjes leidt kinderen van de school naar de rioolbuis en het bos.

Zitten in de zon of juist in de schaduw

Door de bijzondere vorm worden leer- & ontmoetplekken gecreëerd zowel aan de noordkant van het bosje als aan de zuidkant.  Afhankelijk van het seizoen en wat je gaat doen kun je de fijnste plek kiezen juist in de zon of in de schaduw. Elke zitplek is goed in het zicht zodat sociale controle mogelijk is. Exacte plaatsing wordt nog uitgewerkt. Aandachtspunt hierbij is om de zitplek aan de noordkant niet te dicht op de straatkant te plaatsen in verband met geluidsoverlast van het verkeer. Tegelijkertijd wordt het bos op ruime afstand van de bestaande paden gehouden, zodat als je s’ avonds gaat wandelen met de hond je goed overzicht houdt om je heen. Het Tiny Forest team gaat nu verder met het uitwerken van het schetsontwerp in samenwerking met de gemeente.

Plantdag november 2021

Door de aangescherpte coronamaatregelen en de sluiting van de basisscholen hebben we besloten om de plantdag te verzetten naar november 2021. Tegen die tijd zullen we gevaccineerd zijn en kunnen we er een echt feestje voor buurt en schoolkinderen van maken. Iedereen vind het een gemis dat we elkaar niet fysiek kunnen spreken om de plannen voor Tiny Forest uit te werken. Bijkomend voordeel is dat het voor de boompjes op deze droge plek ook beter is om in het najaar te planten. Dan valt er veel regen en hebben de boompjes een goede start gemaakt voordat ze weer last kunnen krijgen van ons tegenwoordig droge voorjaar en zomer.  

Meedoen?

Stuur een mailtje naar Linda IJmker van IVN Natuureducatie via l.ijmker@ivn.nl en we houden je op de hoogte van het voorlopig ontwerp en vervolgbijeenkomsten. In de presentatie vind je het stappenplan van Tiny Forest Grootstal