Gelderland
IVN
woensdag12jun2019

Nieuwe locaties Tiny Forests in Apeldoorn bekend

Er zijn drie nieuwe locaties voor Tiny Forests geselecteerd: op de schoolpleinen van basisscholen Passe-Partout en Ichthus en in de wijk Osseveld-Woudhuis worden dit najaar Tiny Forests met buitenlokaal gerealiseerd. Dat maakte wethouder Sandmann vandaag bekend.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. IVN Natuureducatie wil de komende jaren 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. Bij elk Tiny Forest komt een buitenlokaal, waarin kinderen leren over de Nederlandse natuur. De gemeente Apeldoorn is partnergemeente van IVN Natuureducatie. Het eerste Tiny Forest in Apeldoorn werd eind vorig jaar in de wijk Zevenhuizen aangeplant.

Volgens wethouder Mark Sandmann is meer groen in de stad in meerdere opzichten goed: ‘De verschillende soorten bomen trekken insecten en vogels aan. Ook krijgen kinderen de kans om de natuur in de buurt te ontdekken en daarover te leren. Een bos in een woonwijk zorgt voor een schonere lucht, voor verkoeling in de zomer, en het kan een opslagplek voor regenwater zijn.’

In april 2019 riepen gemeente Apeldoorn en IVN Natuureducatie buurtbewoners en basisscholen om mee te denken over locaties voor de minibossen. Tien enthousiastelingen dienden een locatie in. De gemeente checkte de locaties op basis van de vooraf gestelde criteria. De betrokkenheid van de scholen en de buurt waren daarbij het uitgangspunt.

De voorstellen van Passe-Partout, Ichthus en de wijkraad Osseveld-Woudhuis kwamen als meest geschikt uit de bus. Robert van Woudenberg, directeur van Passe-Partout, is erg blij dat het Tiny Forest er komt. ‘Dit is een geweldige mogelijkheid om de groene ruimte rondom onze school verder uit te breiden. Zo kunnen we onze leerlingen de natuur echt laten ervaren. Bovendien kunnen we dit samen met de buurt aanpakken en dat zorgt voor extra verbinding in de wijk.’

Meer weten? Neem contact op met Maartje Langeslag (m.langeslag@ivn.nl).