Gelderland
IVN
maandag15okt2018

Natuurmenu Epe voor meer natuur onder schooltijd

Om meer kinderen in contact te brengen met natuur, en om natuur organisaties uit Epe zichtbaarder te maken, stelt de gemeente, met hulp van IVN Gelderland, een Natuurmenu op. Dankzij het Natuurmenu kunnen leerkrachten straks eenvoudig een natuur-les kiezen en boeken: van braakballen uitpluizen tot een bezoek aan de bijenstal.

Op 12 september vond op het gemeentehuis een werkatelier plaats, onder leiding van Marieke Ankoné van IVN Gelderland. In het werkatelier presenteerden groene organisaties uit Epe hun educatieve activiteiten. De aanwezige leerkrachten gaven tips om dat aanbod zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen en mogelijkheden van het onderwijs. Na een welkomstwoord van wethouder Jan Aalbers werd hard gewerkt aan de eerste pagina’s van het Natuurmenu. Het menu wordt dit najaar verspreid onder alle basisscholen en kinderopvang in Epe. Aan de eerste editie van het Natuurmenu doen zes organisaties mee: IVN Apeldoorn, KNNV, Bijenhoudersvereniging De Imme, Vereniging Milieuzorg Epe, Agrarische Natuurvereniging Veluwe-IJsselzoom, en Imkervereniging Vaassen.

Groen doet goed

Wethouder Jan Aalbers benadrukt het belang van natuur voor mensen, vooral voor kinderen. Hij blikt terug op de tijd dat scholen in Epe lessen en leskisten af konden nemen van CNME Apeldoorn, het centrum voor natuur- en milieueducatie. Dat centrum bestaat helaas niet meer. Scholen vullen het nu zelf in, afhankelijk van de interesse van de leerkracht. De wethouder ziet dat scholen behoefte hebben om meer naar buiten te gaan, liefst met enthousiaste kenners. Tegelijkertijd zijn er in Epe veel verenigingen actief op het gebied van natuur en milieu, die wel wat meer zichtbaarheid en nieuwe leden kunnen gebruiken. Er is een match te maken tussen de vraag van scholen en de behoefte van lokale verenigingen. Het Natuurmenu is daar een mooie vorm voor.

Kind & Natuur

Dankzij IVN Gelderland ervaren kinderen en hun (groot)ouders hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. IVN Gelderland droomt van groen op elke school en in elke buurt, zodat elk kind in het groen kan spelen, leren en opgroeien. Zij zijn immers de natuurbeschermers van de toekomst. Het Natuurmenu draagt daar aan bij.

Wil je als gemeente ook meer kinderen in contact brengen met de natuur? Neem dan contact op met Marieke Ankoné (m.ankone@ivn.nl).