Gelderland
Kind & Natuur
woensdag05apr2017

Meer dan 150 scholen in Gelderland naar buiten op de Nationale Buitenlesdag

Dinsdag 11 april is de tweede Nationale Buitenlesdag. Leerkrachten hebben zich hier massaal voor aangemeld: leerlingen van meer dan 150 scholen in Gelderland krijgen op deze dag buiten les. Dat is goed voor hun ontwikkeling; door buitenlessen bewegen ze meer en worden ze blootgesteld aan natuurlijk daglicht. Ook bieden buitenlessen kansen voor uitdagend onderwijs. Leerkrachten zouden dan ook veel vaker buiten les willen geven.

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school. Veelal binnen, in het klaslokaal. De Nationale Buitenlesdag stimuleert leerkrachten om naar buiten te gaan. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten.

Leerkrachten willen meer buitenles

Leerkrachten willen vaker met hun leerlingen naar buiten, maar hebben daar de ruimte en materialen niet voor. Ze geven nu 0,5% van hun lessen buiten en 99,5% binnen. Dat terwijl zij verwachten dat buitenlessen een positief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen. Door regelmatig reguliere lesstof in de buitenlucht aan te bieden, ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs en met veel meer plezier. Leerkrachten denken dan ook dat de ideale verhouding tussen binnen en buiten les 75% binnen en 25% buiten zou zijn.

Buitenles goed voor de ontwikkeling

In het klaslokaal hebben kinderen nauwelijks toegang tot frisse buitenlucht en natuurlijk daglicht. Alleen al blootstelling aan natuurlijk daglicht zou een positief effect kunnen hebben op het leervermogen van kinderen. Blootstelling aan zonlicht is verantwoordelijk voor onder meer de aanmaak van vitamine D en serotonine. Ook kan daglicht helpen bij de cognitieve processen die hen helpen bij het leren. Buitenlessen kunnen dus bijdragen aan minder vermoeidheid, een betere stemming en een groter leervermogen.

Een buitenles biedt ruimte voor uitdagend onderwijs. Dit zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren. Bewegen tijdens het leren is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid van kinderen, maar heeft ook positieve effecten op cognitieve processen.

Buitenlesbundel

Jantje Beton en IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) organiseren voor het tweede jaar de Nationale Buitenlesdag. Zij zien dat leerkrachten knelpunten ervaren bij het geven van buitenlessen, waardoor zij minder naar buiten gaan dan ze zouden willen. Een van de redenen waarom er nog weinig buiten les wordt gegeven is het gebrek aan buitenlesmateriaal. Daarom hebben Jantje Beton en IVN samen met leerkrachten een Buitenlesbundel ontwikkeld, vol uitgewerkte lessen en lesideeën om leerkrachten te inspireren.

Wil je als school structureel vaker naar buiten?

Heel 2017 kun je profiteren van een aantrekkelijke co-financieringsregeling om een groen of gezond schoolplein aan te leggen. Schakel IVN in en ontvang 50% co-financiering van de provincie Gelderland. Meer weten? Neem contact met IVN Gelderland op 026 – 3512927.