Gelderland
Jongeren
dinsdag18jun2019

Leerlingen De Lingeborgh adviseren gemeente over verhogen biodiversiteit

Een natuurspeelterrein waar workshops over de natuur gehouden worden en een blotevoetenpad, dat zijn twee van de ideeën van jongeren om biodiversiteit in West Betuwe te vergroten én om inwoners daarbij te betrekken. De afgelopen twee maanden verdiepten ruim 80 brugklasleerlingen van ORS Lek en Linge, vestiging De Lingeborgh zich in een opdracht van gemeente West Betuwe over het thema biodiversiteit: van de huidige stand van zaken tot ideeën voor de toekomst. Op maandag 17 juni presenteerden de leerlingen hun advies in de Raadszaal, onder andere aan wethouder Van Bezooijen: ‘Ik heb zoveel goede ideeën gekregen, het is echt geweldig! We gaan er mee aan de slag en komen jullie in september op school vertellen wat we er mee gaan doen!’.

Biodiversiteit in dorpen en steden

In de nieuwe gemeente West Betuwe is biodiversiteit een belangrijk speerpunt. Niet alleen in de natuurgebieden, maar ook in kernen. De gemeente krijgt graag meer inzicht in de situatie nu en wat mogelijkheden zijn voor de toekomst. Via het IVN Jongeren Adviesbureau, een programma van IVN Natuureducatie, schakelde de gemeente de hulp van jongeren in. Om tot een advies te komen, deden de jongeren de afgelopen twee maanden uitgebreid onderzoek. Ze interviewden onder andere bewoners en gingen op excursie met deskundigen van de gemeente. Leerling: Ik ben eigenlijk bang voor insecten, maar ik weet nu wél hoe belangrijk ze zijn.’ Een ander vult haar aan: Het is helemaal niet zo moeilijk om de biodiversiteit te verhogen.’ Leerkracht Stanley Wiesman is enthousiast over de grote leeropbrengst. ‘Dit project spreekt echt alle leerstijlen aan. De leerlingen zijn bezig met een prachtig thema als biodiversiteit, moeten onderzoek doen, leren samenwerken én presenteren.’

JAB

Dit najaar zullen er, naast De Lingeborgh, nog 9 andere scholen in Rivierenland meedoen aan het IVN Jongeren Adviesbureau. Gezamenlijk adviseren zij bestuurders en organisaties over hoe ze biodiversiteit kunnen verhogen en daarbij bewoners kunnen betrekken. De Lingeborgh is enthousiast over het programma en doet daarom dit najaar nog eens mee met 13 brugklassen. Provincie Gelderland maakt dit regionale project mogelijk.


Over het IVN Jongeren Adviesbureau

Met IVN Natuureducatie ervaren jongeren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Met IVN Jongeren Adviesbureau betrekt IVN jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan!