Gelderland
IVN
woensdag06mrt2019

Jongeren zien mogelijkheden om Edese loopgravenstelsel uit Eerste Wereldoorlog op de kaart te zetten

Een escaperoom, een VR-experience waarbij je oude tijden kan herleven en een achtbaan door het gebied: de ideeën van de leerlingen van Het Streek uit Ede om aandacht te vestigen op het loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog op de Edese heide zijn creatief en gevarieerd.   

Weinig mensen weten het, maar op de Edese heide bevindt zich nog een oefenloopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Dit nog relatief intacte loopgravenstelsel heeft een hoge historische waarde, maar vormt ook een bijzonder geschikte plek voor bijzondere dieren en planten. Zonde dat zo weinig mensen hiervan af weten, vinden gemeente Ede en Platform Militaire Historie Ede. Via IVN Gelderland schakelden ze de hulp in van jongeren. 

’Bedenk een innovatief, creatief, verfrissend en concreet ontwerp waarmee we de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog beter zichtbaar kunnen maken voor bezoekers en inwoners, zónder dat hierbij de natuurwaarden worden aangetast of de loopgraven schade oplopen.’ Dit is de opdracht waar bijna 40 leerlingen van Het Streek zich de afgelopen maanden mee bezig hebben gehouden. Dit doen ze in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau project, een initiatief van IVN Gelderland, gemeente Ede, Platform Militaire Historie Ede en provincie Gelderland. Hierbij worden jongeren betrokken bij duurzame vraagstukken in hun eigen leefomgeving. Op 5 maart deelden de jongeren tijdens hun eindpresentaties in de Raadzaal in Ede hun oplossingen met elkaar en met onder meer wethouder Vreugdenhil. Vreugdenhil: ’We vinden het ontzettend belangrijk dat ook jongeren het oorlogsverleden blijven herinneren, zodat iets dergelijks nooit meer gebeurd.’

Op 1 februari maakten de Edese jongeren kennis met hun opdrachtgever gemeente Ede. Onder andere docenten, gemeente Ede, Platform Militaire Historie Ede en IVN Gelderland hielpen de jongeren op weg met hun project. De leerlingen kregen onder meer een excursie door het loopgravenstelsel en een workshop presentatievaardigheden. 

Eén van de presenterende groepjes, adviesbureau ‘the Talking Mushrooms’, mag als winnaar hun idee op het Veluwe congres op 14 maart presenteren. Hun idee: een app die bezoekers via wandelroutes naar pratende paddenstoelen brengt die het verhaal van de loopgraven vertellen. 

Over het IVN Jongeren Adviesbureau

Met IVN Gelderland ervaren jongeren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Met IVN Jongeren Adviesbureau betrekt IVN jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan!