Gelderland
Kind & Natuur
donderdag09feb2017

Jeugdcampagne Gelders Energieakkoord van start op Warmetruiendag

Vrijdag 10 februari is het Warmetruiendag. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en wethouder Griedo Bel van gemeente Lingewaal geven dan het startsein voor de jeugdcampagne van het Gelders Energieakkoord; “2035: Onze Toekomst”.  Op basisschool De Rietput in Heukelum gaan zij in gesprek met leerlingen van groep 7 en 8 om tot een ontwerp te komen voor de duurzame Wijk van de Toekomst. Ook sluiten zij een kinderklimaatdeal met concrete acties.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk:  “Als provincie Gelderland vinden we het belangrijk dat alle inwoners, ondernemers, overheden, organisaties de energieneutrale toekomst mee vormgeven. Kinderen hebben aangegeven dat ook zij willen meepraten. Het gaat om hun toekomst!”

Wethouder Griedo Bel: “Ik laat me graag verrassen door de frisse en creatieve ideeën van de kinderen. Door te doen wat we altijd al deden, krijgen we geen verandering. Tegelijkertijd zijn er heel veel acties die jong en oud nu al kunnen doen. Die leggen we vast in een Kinderklimaatdeal.” 

Jeugdcampagne

Aanpassing aan en tegengaan van een veranderend klimaat. Energiebesparing en energieopwekkende huizen, elektrische deelauto’s, bezorging via drones en geen gebruik van aardgas. Een wijk in de toekomst zal er anders uit gaan zien. Raadsleden, wethouders, statenleden vragen kinderen in heel Gelderland om hulp en ideeën voor deze duurzame wijk. De jeugdcampagne ”2035: Onze Toekomst” loopt van 10 februari t/m 15 april en wordt georganiseerd door Klimaatverbond Nederland en IVN Gelderland namens het Gelders Energieakkoord.

Jeugdcongres 10 mei

Honderden mensen uit bedrijven, overheden en organisaties komen op 10 mei bijeen tijdens het jaarcongres van het Gelders Energieakkoord. Zij bespreken de voortgang in de plannen en acties voor een Energieneutraal Gelderland. Uit elke Gelderse gemeente worden enkele leerlingen uitgenodigd voor een speciaal jeugdcongres. Een spannende en bijzondere dag waarop de plannen van de kinderen verder worden uitgewerkt en gepresenteerd.

Meedoen?

Basisscholen kunnen zich nog aanmelden via de website www.geldersenergieakkoord.nl/2035-onze-toekomst of door te mailen naar jeugd@geldersenergieakkoord.nl.