Gelderland
Kind & Natuur
vrijdag28okt2016

IVN Jongeren Adviesbureau in Heerde van start

Op 24 oktober verzamelden honderd leerlingen en hun docenten zich in de aula van De Noordgouw in Heerde. Vandaag ging voor hen IVN Jongeren Adviesbureau van start. De leerlingen zullen zich de komende twee maanden buigen over een écht maatschappelijk vraagstuk om naderhand advies te geven. IVN Gelderland heeft verschillende partijen die actief zijn in de omgeving Hattemerpoort samengebracht om één opdracht aan te leveren. Dit levert nieuwe, inspirerende inzichten op voor de opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Voortzetten succes

Het is al de tweede keer dat De Noordgouw meedoet aan IVN Jongeren Adviesbureau. Na het grote succes vorig jaar besloot Arnoud Kamp, docent aardrijkskunde, om nogmaals mee te doen en deze keer met meerdere vaksecties die ook geïnteresseerd raakten. “Leerlingen die normaal gesproken lastig mee te krijgen zijn, excelleren tijdens zo’n project”, aldus Kamp. Onder begeleiding van docenten aardrijkskunde, biologie, economie en geschiedenis zullen derdeklassers zich buigen over een écht maatschappelijk vraagstuk. IVN Gelderland heeft verschillende partijen bij elkaar gebracht om één opdrachtvraag aan de leerlingen te kunnen aanbieden. Deze opdrachtgevers zijn de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF) vanuit de gebiedsontwikkeling en Wij Zijn Heerde en Rond Uit Hattem vanuit de recreatiesector. Aan de leerlingen de vraag om het verhaal van het mooie gebied te vertellen en hierbij een eigentijds, recreatief product te ontwikkelen. Aan de leerlingen de vraag om het verhaal van de Hattemerpoort te vertellen en hierbij een eigentijds, recreatief product te ontwikkelen. Het gebied de Hattemerpoort is namelijk een cultureel en ecologisch waardevol gebied, dat nog meer aandacht mag krijgen. Advies hierover leidt tot nieuwe, inspirerende inzichten voor de opdrachtgevers waarvan ook ondernemers, inwoners en toeristen kunnen profiteren.

Samenwerken maakt sterker

Door IVN Jongeren Adviesbureau raken meerdere partijen met elkaar verbonden. Zo zijn naast de opdrachtgevers ook recreatieondernemers, de opgeleide IVN Gastheren van het Landschap Hattem & Heerde betrokken bij het project. Deze Gastheren dragen het belang van het gebied uit door verantwoord natuurlijk en recreatief ondernemen. Tijdens de velddag op 21 november zullen de leerlingen deze ondernemers en andere deskundigen ontmoeten. Bovendien zal ingenieurs- en adviesbureau MWH Global een gastles verzorgen zodat de leerlingen bekend raken met het opzetten van en werken in een adviesbureau. Op 15 december zullen de leerlingen hun advies presenteren.

Voor vragen kunt u terecht bij IVN Gelderland, Stefanie Janssen, s.janssen@ivn.nl of via 026-3512927.

Foto: Jan Nitrauw