Gelderland
Natuur in de Buurt
donderdag23jul2020

Inwoners Schöneveld in Doetinchem werken aan ‘gezonde buurt’

Op zaterdag 18 juli is de uitvoering van het project ‘Gezonde buurt Schöneveld’ officieel van start gegaan. Omroep Gelderland was bij de opening, bekijk hier hun reportage. Het project houdt in dat buurtbewoners gezamenlijk zorgen voor een groene wijk waar voldoende ruimte is om te spelen en te bewegen. En waar voldoende ruimte is voor buren om elkaar te ontmoeten en zo de verbinding met de buurt te versterken. Van 2018 tot 2021 worden er in totaal twaalf Gezonde Buurten in acht gemeenten gerealiseerd in Nederland. Schöneveld is er één van.

De afgelopen maanden is in de wijk hard gewerkt om een ontwerp te maken die bijdraagt aan een gezonde buurt. Een actieve bewonerswerkgroep bestaande uit een ontwerpgroep en een activiteitengroep heeft onder begeleiding van een landschapsarchitect, een plan opgezet die in vijf gebieden van de wijk Schöneveld worden uitgevoerd. Dit plan is tijdens verschillende interactieve bijeenkomsten met kinderen en volwassenen uit de wijk tot stand gekomen. Zo wordt er veel groen toegevoegd, bijvoorbeeld door het plaatsen van bloembakken. Maar ook worden er zitplekken en speelveldjes gerealiseerd, zoals een kleine crossbaan voor kinderen.

Het Gezonde Buurt-project is een echt doe-project. Het ontwerp en de realisatie doen buurtbewoners zelf, in samenwerking met Jantje Beton, IVN Natuureducatie, ministerie van VWS en de gemeente. ‘De Groenmakers’ hebben de opdracht gekregen om de vijf gebieden in fases met bewoners uit te voeren. Vanuit Jantje Beton en IVN Natuureducatie hebben experts bijgedragen in het proces om tot een mooi en goed ontwerp te komen. Maar, het is en blijft een project van de bewoners zelf. Ook tijdens de aanlegfase die nu van start is gegaan, is de insteek om bewoners bij de werkzaamheden te betrekken.

Wethouder Jorik Huizinga is blij met het project: “Met dit project werken we aan de gezondheid van mensen. En dat is belangrijk. Kinderen en jongeren bewegen steeds minder. Als gemeente zijn we er voor onze bewoners. Een gezond en sociaal leven voor onze inwoners is daarom iets waar wij ons graag voor inzetten. Het mooie aa
n dit project is dat we er aan bijdragen dat de wijk Schöneveld nog socialer, groener en bewegingsvriendelijker wordt. Ik hoop dat er in 2021 een wijk staat waar kinderen lekker buiten zijn, buren elkaar beter kennen en waar we met zijn allen trots op zijn!”

gezonde buurt

Vragen?

Heb je vragen over Gezonde Buurt Schöneveld, neem dan contact op met IVN-projectleider Marieke Ankoné op m.ankone@ivn.nl.