Gelderland
Recreatie
donderdag19apr2018

Horeca- en recreatieondernemers uit gemeente Aalten op ontdekking in eigen ‘achtertuin’

Op woensdag 4 april gingen 24 horeca- en recreatieondernemers uit gemeente Aalten op excursie om de prachtige natuurgebieden van Aalten beter te leren kennen. De ondernemers maakten onder andere een wandeling in het Aaltense Goor, het Loohuis en Landgoed ’t Walfort. Zo zagen de ondernemers met eigen ogen de mooiste parels van Aalten. De veldexcursie was de laatste bijeenkomst in een reeks van vier, waarbij horeca- en recreatieondernemers worden opgeleid tot IVN Gastheer van ­­het Landschap. De ondernemers zijn nu de ambassadeurs van het gebied en dragen dat actief uit. Wethouder Kok reikte de bijbehorende certificaten en gevelbordjes uit aan de ondernemers. “Jullie enthousiasme straalt er van af! Ik hoop dat jullie je enthousiasme over onze gemeente en onze natuur overbrengen aan onze bezoekers.”

Draagvlak

Tijdens het IVN Gastheer van het Landschap programma, wat mede mogelijk gemaakt wordt door provincie Gelderland, gemeente Aalten en Achterhoek Toerisme, leerden de ondernemers alles over de natuurlijke waarden en kernkwaliteiten van Aalten. Onder andere het middeleeuwse cultuurlandschap en bijzondere flora en fauna, zoals de partrijs, kwamen aan bod. Zo zijn de ondernemers toegerust om de belangrijkste informatie over het landschap en de natuur door te geven aan hun gasten. Dit zorgt voor een unieke ervaring bij gasten, versterkt het imago van het gebied, stimuleert draagvlak voor het behoud van het landschap en draagt bij aan de profilering van de onderneming.

Samenwerken

Het programma IVN Gastheer van het Landschap Aalten draait om het beter leren kennen van het gebied, maar ook om het vormen van een netwerk van recreatieondernemers. Vanuit dit netwerk kunnen de ondernemers vervolgens samen natuurarrangementen en –excursies ontwikkelen om zo Aalten én de Achterhoek nog beter op de kaart te zetten. “In de Achterhoek zijn we wellicht wat afwachtend in samenwerken, maar door dit programma durf ik makkelijker af te stappen op de andere ondernemers“ vertelt een enthousiaste deelnemer.