Gelderland
Landschap
maandag19dec2016

"Het mes snijdt aan twee kanten"

Honderden vrijwillige Waaljutters hebben in acht gemeenten het afgelopen jaar weer duizenden vuilniszakken gevuld met zwerfafval uit de uiterwaarden van de Waal. Alle deelnemende gemeenten ontvingen als afsluiter van het jaar een poster met daarop de resultaten en opbrengsten van alle opruimacties.

Het meest aangetroffen materiaal bij de opruimacties was keer op keer plastic. Het is uiteraard goed dat dit werd opgeruimd, omdat het anders als de beruchte plastic soep in de zee tercht zou zijn gekomen. Volgens monitoring door de Waaljutters zelf en IVN zijn vooral recreanten, schippers en beroepsvissers de boosdoeners.


Wethouder Griedo Bel van de Gemeente Lingewaal neemt de Waaljutters poster in ontvangst.

"Mooi om te zien dat met Waaljutters het mes aan twee kanten snijdt, met een mooie vergoeding voor de vereniging en een schonere openbare ruimte", aldus wethouder Jos Lamers van de gemeente Rijnwaarden. We gaan er vanuit dat alle panelen een mooie plaats krijgen in de verschillende gemeentehuizen. Benieuwd naar alle resultaten? Hieronder kun je per gemeente de poster downloaden.

waaljutters_gemeente_lingewaard.pdf
waaljutters_gemeente_lingewaal.pdf
waaljutters_gemeente_maasdriel.pdf
waaljutters_gemeente_nederbetuwe.pdf
waaljutters_gemeente_neerijnen.pdf
waaljutters_gemeente_rijnwaarden.pdf
waaljutters_gemeente_west_maas_en_waal.pdf
waaljutters_gemeente_zaltbommel.pdf

Er zijn honderden vrijwilligers van lokale verenigingen de uiterwaarden ingetrokken voor schoonmaakacties. In ruil daarvoor hebben ze een financiële vergoeding van de gemeente ontvangen, bestemd voor de clubkas. IVN Gelderland, de verschillende gemeenten en  andere partners bereiden momenteel de acties voor 2017 voor. Meer informatie over het project Waaljutters is te vinden op www.waaljutters.nl.

Waaljutters is een campagne van IVN Gelderland samen met de Gelderse Natuur en Milieufederatie. Voor informatie over het project kunt u kijken op www.waaljutters.nl of contact opnemen met IVN Gelderland via 026-3512927 of gelderland@ivn.nl