Gelderland
IVN
woensdag01apr2020

Elke dag een tip om van de natuur te genieten met #groenomtedoen van IVN

De coronamaatregelen vragen veel van ons. Een nieuwe manier van (thuis)werken, kinderen die ineens thuis zijn en vakanties en uitjes die wegvallen. We ervaren onrust en onzekerheid over onze gezondheid. Deze onrust de baas blijven? Gun jezelf wat natuur! IVN Natuureducatie helpt je ontspannen en genieten met tips via #groenomtedoen. Dat kan geheel coronaproof vanuit je eigen huis, tuin of balkon. Want in Gelderland is de natuur vaak dichterbij dan je denkt!

Wat is #groenomtedoen?

#groenomtedoen is een positieve beweging die Nederlanders van alle leeftijden tijdens de coronacrisis wil ondersteunen met behulp van de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat alleen het kijken naar een natuurfoto helpt tegen stress? Met #groenomtedoen spoort IVN mensen aan om de positieve (gezondheids)effecten van groen te ervaren. Plan een dagelijks groen moment, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze. Alleen of samen met je kinderen. Geniet van de Gelderse natuur dicht bij huis.

Hoe doe ik mee aan #groenomtedoen?

Komen de muren al op je af? Ga aan de slag met de tips op Instagram of op groenomtedoen.nl. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen broeikasje of insectenhotel maken? Of volg de livestream van een vogelnestje. Elke dag plaatsen we een nieuwe tip waarmee je direct aan de slag kan. Wil je de tips liever in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de wekelijkse #groenomtedoen nieuwsbrief. En vergeet uiteraard niet jouw groene momentje of leuke natuurtip te delen op Facebook en Instagram onder #groenomtedoen.

Hoe natuur je gezond houdt

Beweging en ontspanning zijn, zeker in deze lastige tijd, enorm belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar een natuurfoto, helpt tegen stress. Natuur ondersteunt een goed immuunsysteem. Het leidt tot minder cortisol (stresshormoon) en verlaagd de bloeddruk. Ook stimuleert natuur de aanmaak van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Door buiten te zijn (ook in je tuin of op je balkon) maak je vitamine D aan. Zelfs met een hele kleine hoeveelheid zonlicht! Ook tijdens deze corona-crisis is het daarom goed om van de natuur te genieten. Een wandeling kan, mits je je aan alle adviezen van het RIVM houdt, door bijvoorbeeld door alleen te gaan en anderhalve meter afstand te houden van andere mensen. Kijk op de RIVM website voor actuele adviezen.


Over IVN Gelderland

Dankzij IVN Gelderland ervaren jong en oud hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. IVN Gelderland droomt van natuurbeleving voor iedereen. Want natuur maakt mensen fitter en gelukkiger. Wie je ook bent en waar je ook woont. IVN Gelderland draagt daar aan bij met de positieve beweging #groenomtedoen. Kijk op groenomtedoen.nl voor meer informatie.