Gelderland
IVN
maandag19nov2018

Een minibos in je achtertuin

Karin van Toor, IVN'er bij Rijk van Nijmegen, legde haar eigen Tiny Forest aan in haar achtertuin in Groesbeek. We vroegen haar naar haar motivatie én wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een eigen minibos.

“Ik woon in het bos. Honderd jaar geleden was hier alleen maar heide. Toen kwam er een rijke meneer die op deze locatie een landgoed wilde bouwen. Niet zomaar een landgoed, maar een landgoed volgens de Amerikaanse leest. Dat betekent dat het landgoed een ruime oprijlaan heeft omgeven door bomen en struiken. Zo konden gasten langskomen met hun auto. Met hulp van de inwoners van Groesbeek plantte hij het hier vol met exoten, waaronder grove dennen. Daarom is de biodiversiteit in dit gebied erg laag.

Daar wilde ik iets aan doen. Via een cursus kwam ik in contact met voedselbossen. Ik vond dat een leuk idee, maar niet voor mij. Ik wil namelijk niet meer eten voor mezelf, maar voor insecten en dieren! Toen las ik in de Mens&Natuur over Tiny Forest. Ik dacht direct: dat wil ik in mijn achtertuin! Toen ben ik met de voorbereidingen begonnen.

De bomen die er al stonden, zijn gekapt. De boomwortels heb ik op een hoop gelegd, zodat er hoogteverschil zit in het minibos. Shubhendu Sharma, de bedenker van Tiny Forests in India, kwam langs om de bodem te inspecteren. Van IVN kreeg ik de plantlijst. In februari 2017 was het zo ver: 500 boompjes gingen de grond in! Ze zijn inmiddels al zo’n 5/6 meter hoog.

TF

Mijn wens voor mijn Tiny Forest is dat het bosje lekker blijft doorgroeien en z’n eigen gang gaat. Voor dit hele terrein droom ik dat straks alle exoten, zoals grove dennen, Amerikaanse eiken en laurier, weg zijn. Daarvoor in de plaats zijn dan allemaal inheemse soorten gekomen. Voor Tiny Forests in Nederland zie ik ook allerlei mogelijkheden. Hoe leuk zou het zijn om bijvoorbeeld een Tiny Forest aan te leggen bij een zorginstelling?”

Zelf een Tiny Forest aanleggen

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels en bijen, maar ook voor mensen. Wil jij ook een Tiny Forest in jouw achtertuin? Kijk hier voor mogelijkheden.

TF