Gelderland
IVN
vrijdag06nov2020

Edese basisschoolleerlingen plantten Tiny Forest aan op schoolpleinen

Leerlingen van basisscholen De Groene Vallei en Uniek hebben deze week samen met IVN Natuureducatie een Tiny Forest aangeplant op hun schoolplein. De tegels op de schoolpleinen maakten plaats voor een minibos. In totaal gingen er zo’n 2700 boompjes de grond in. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. In het buitenlokaal dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. Nicky en Dion (groep 8):We hopen dat onze boom een mooie klimboom wordt, dan komen we over 20 jaar samen terug om erin te klimmen!’

Tiny ForestNatuurlijke pleinen

Beide basisscholen dienden zelf het plan in voor een minibos op het eigen schoolplein na de oproep van de gemeente. Directeur Annemarie van den Berg van de Groene Vallei: ‘We doen de naam van de school eer aan door ons plein groener te maken. Ook het buiten lesgeven wordt hiermee versterkt.’ Leerkracht Koos van Starrenburg van basisschool Uniek: ‘We zijn er nu anderhalf jaar mee bezig. Het resultaat staat nu echt! Ik was letterlijk ontroerd als ik zie hoe de kinderen elkaar helpen om dit bos te realiseren.’

Tiny Forest

Hulstboompje

 

De jonge Edenaren konden hun pret niet op tijdens de plantdag: het was prachtig weer en een paar uurtjes buiten doorbrengen vonden de leerlingen helemaal geen straf. Burgemeester Verhulst was aanwezig bij de plantdag van het Tiny Forest op het schoolplein van basisschool Uniek. Verhulst onthulde het informatiebord met daarop de naam van het Tiny Forest: ‘het kleurrijke leerbos’. Met zijn gouden schep plantte hij – heel toepasselijk – een hulst.

Hoveniers in de dop

Door de coronamaatregelen kon er slechts één hovenier aanwezig zijn, maar de leerlingen van groep 8 toonden zich echte hoveniers in de dop. Ze hielpen de jongere kinderen met planten én gingen zelfs na schooltijd door om de laatste boompjes te planten. 

Schooldirecteur Annemarie maakt een hele leuke vlog van de plantdag, bekijk 'm hier.

Tiny Forest-partnergemeente

Gemeente Ede is één van de 42 Tiny Forest-partnergemeenten in Nederland. Na een oproep van de gemeente meldden meerdere initiatiefnemers zich aan die een Tiny Forest in hun wijk wel zagen zitten. Basisscholen De Groene Vallei en Uniek werden uiteindelijk geselecteerd, onder andere op basis van technische haalbaarheid en draagvlak in de buurt. De afgelopen maanden hebben de basisscholen samen met leerlingen, buurtbewoners, IVN Natuureducatie en de gemeente Ede toegewerkt naar een mooi ontwerp voor het Tiny Forest. Deze week was het dan eindelijk zo ver: de leerlingen plantten op het schoolplein ‘hun’ Tiny Forest aan.

Iedere buurt een Tiny Forest

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een Tiny Forest in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag.

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.